První operaci s využitím přístroje pro extrakorporální membránovou oxygenaci provedli lékaři v květnu. Historicky první zákrok s využitím této technologie zvládli odborníci v Pardubické nemocnici u pacientky se závažným postižením koronárních tepen, pro kterou by chirurgické řešení znamenalo extrémní zátěž. Lékaři se ji proto rozhodli v průběhu výkonu na věnčitých tepnách zajistit právě připojením na ECMO.

„V tomto případě jsme technologii využili k podpoře rizikového výkonu. Pokud by v průběhu zákroku u pacientky došlo k těžkému selhání, nebo dokonce k zástavě srdce, ECMO by jeho činnost dokázalo nahradit,“ řekl Jan Matějka, primář kardiologického oddělení Pardubické nemocnice.

Chrudimská nemocnice, ilustrační foto
Končí lůžkové oddělení interny v Chrudimské nemocnici. Obavy se tak naplnily

Přístroj doktorům dodal potřebný klid a čas na provedení náročného zákroku.

Přístroj ECMO

Přístroj pro extrakorporální membránovou oxygenaci, tzv. ECMO. Zkratka zjednodušeně znamená mimotělní podpora života. Technika poskytování srdeční a respirační podpory osobám, jejichž srdce a plíce nejsou schopny poskytnout dostatečné množství výměny plynu nebo perfúze k udržení života. Pro pacienty pardubických kardiologů znamená třeba vyšší procento přežití v případě těžkého infarktu. Přístrojem může projít i 5,5 litru krve za minutu.

„Máme teď možnost pomoci i pacientům s nejtěžšími formami srdečního infarktu. Nejzávažnější průběh nastává při rozvoji kardiogenního šoku, kdy srdce v důsledku rozsahu infarktu nedokáže jako pumpa dostatečně zásobit krví klíčové orgány, jako jsou mozek, ledviny, játra a další. Úmrtnost v takovém případě dosahuje až osmdesát procent,“ vysvětlil primář.

„Pokud taková situace nastane a pacient se k nám dostane včas, můžeme jej připojit na ECMO, které na čas převezme funkci srdce a plic, umožní provedení zákroku na srdci a nastavení léčby,“ doplnil Matějka. Přístroj bude pomáhat i na oddělení ARO.