Pardubický deník a Vektor Wellness club dvěma soutěžícím pomáhají zbavit se bolesti zad. I obyčejná denní zátěž může tělo unavit, svaly bez pravidelného pohybu nebo fyzické zátěže ochabují a váhu těla nesou kosti a jejich spojení. Hlavní osou je páteř.

Stačí si jen uvědomit, že jediná pevná spojnice celého vašeho trupu mezi hrudníkem a pánevní kostí je tvořená pouze páteří složenou z jednotlivých obratlů. Zjednodušeně –  válečky o průměru kolem čtyř centimetrů složenými na sebe. A na této relativně tenké spojnici je posazeno kolem jedné třetiny vaší váhy. Udržet jednotlivé obratle ve správné poloze mají za úkol svaly. Nejsou-li dostatečně zpevněné, nebo pokud jsou vystaveny nadměrné jednostranné zátěži, začne se páteř vychylovat z optimálního postavení a začínají problémy, které mohou vést až chronickým bolestem či zdravotním problémům, jako u naší první soutěžící Aleny Vránové.

Proč to bolí?

„Paní Vránová má diagnostikované vyhřezlé ploténky, svaly ochablé, a výraznou pravostrannou disbalanci. Dosud cvičila hlavně zumbu, která je s ohledem na její zdravotní stav nevhodná – poskoky, kroužení pánví, rychlé tempo dává zabrat i trénovanému člověku, navíc ochablé tělo se zdravotními problémy dokáže zdevastovat. Na tomto příkladě si můžeme ukázat, že není každý sport vhodný pro širokou populaci," uvádí Gabriela Kristlová, lektorka Vektor Wellness clubu.

Pokud chci začínat se sportem, je vhodné se poradit se zkušeným trenérem, který doporučí cvičení pro daného klienta a upozorní na to, co v žádném případě nedělat. Je třeba cvičit v malé skupince a s člověkem, který se zajímá o klienty samotné a ne o své vlastní svaly – upozorní vás na chyby, opravuje vás, hlídá, jestli cvičíte s vhodnou zátěží, což ve větších skupinách opravdu není možné.

Cvičit! Ale správně…

„Paní Haštová takto závažné zdravotní problémy nemá, má sice nárůstky na krční páteři a chronický blok v bedrech, který omezuje pohyb v kyčli – to je stav, který se správným cvičením dá napravit. Paní Haštová si doma cvičila, takže nemá svaly výrazně zkrácené ani ochablé, ale v tomto případě je nejdůležitější cvičit ty správné cviky na danou problematiku a hlavně pod dohledem zkušeného trenéra, který kontroluje správnost provedených pohybů," říká Gabriela Kristlová.