Experti z Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) posuzují, zda je hřebčín v Kladrubech vhodným kandidátem na památku světového dědictví. Po hřebčínu požadují doplnění některých informací.

„Z jednání v Paříži vyplynulo, že tuto nominaci posuzují mezinárodní experti ICOMOS jako zajímavou, protože kulturní krajiny tohoto typu nejsou na Seznamu světového dědictví zastoupeny,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Rada Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem, kterou tvoří zástupci hřebčína, Pardubického kraje, Parlamentu České republiky, ICOMOS, Národního památkového ústavu a ministerstev zemědělství, kultury a životního prostředí, nyní pracuje na tom, aby expertům dodala všechny vyžádané informace.

„Chtěli doplnit některé informace o vztahu člověka a koně v historii, o tom jak jsou kladrubští koně chováni jak v našem hřebčíne, tak ve světě, potom chtěli vědět věci z oblasti investic v národním hřebčíně,“ upřesnil za hřebčín Radek Václavík, který má nominaci na starost.

„Dále ICOMOS zajímal vztah plemene starokladrubského koně k ostatním plemenům a výskyt starokladrubského koně mimo Kladruby nad Labem. Diskuze se rozvinula také k budoucí návštěvnosti statku a tlaku na zařízení pro turisty,“ doplnil Roman Línek.

Doplňující informace odešlou tento týden

Odpovědi chtějí členové rady expertům do Paříže dodat do konce týdne. Ti si mohou požádat o další detaily.

„Záleží na tom, zda jim informace, které teď zpracováváme, budou stačit, nebo budou chtít další doplnění. To je běžný postup. Není to tak, že by památky byly zapsány na seznam hned, jak podají nominační žádost, experti mohou požadovat doplnění i vícekrát. Může to tedy být letos, stejně tak to může trvat ještě dva tři roky,“ upřesnil Václavík.

Mezinárodní rada ICOMOS, která je poradním orgánem UNESCO, by měla zveřejnit své stanovisko v první polovině letošního roku.

Pokud by nominaci doporučila, projednal by ji výbor pro světové dědictví na červencovém zasedání v ázerbajdžánském Baku. Pokud by i zde panoval souhlas, hřebčín by měl cestu na seznam UNESCO otevřenou.

Ilustrační foto.
Univerzita začala letní semestr, láká i seniory