Turisté zajímající se o historii operace Silver A už nebudou muset bloudit. Naučnou stezkou Pardubicemi po stopách Silver A je nově provede deset informačních tabulek z cortenového plechu zapuštěných do chodníku.

Doposud přitom museli turisté stezku hledat jen podle pokynů z letáku.
„Obdélníkové tabulky budou postupem času měnit svoji barvu, ze stříbrné, až na rezavě hnědou. Zájemci o poznání historie našeho města je najdou po celé trase stezky, z toho je šest tabulek s hlavními body a čtyři udávají směr, kudy se má turista vydat," vysvětlil Tomáš Cabrnoch z pardubického magistrátu.

Velký zájem

Naučná stezka upomíná na protektorátní historii Pardubic a je o ni prý velký zájem.
„Žádná podobná stezka tu není, takže zájem turistů je velký. Dosud bylo problémem, že nebyla nijak značená, což se nyní naštěstí změnilo. Dokonce se nás lidé, kteří si všimnou nově umístěných tabulek, chodí ptát, co vlastně znamenají," poznamenal Tomáš Urban z informačního centra Pardubice Region Tourism.

Naučná stezka je v Pardubicích v provozu už druhým rokem a připomíná místa spojená s hrdinnými a ve většině případů i tragickými osudy občanů města, kteří byli bezprostředně vtaženi do příprav atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Značení stezky Silver A bylo realizováno z fondu Program podpory cestovního ruchu. K orientaci pomohou Pardubákům i návštěvníkům města také mapky, malý tištěný „časopis" a zároveň rozšířený audioprůvodce s autentickými výpověďmi přímých účastníků heydrichiády z protokolů výslechů gestapa," řekl Miroslav Janovský z tiskového úseku Magistrátu města Pardubic.

Různé plakety

Původně se přitom na trase stezky žádné informační tabulky vyskytovat neměly.
„Tabulky či plakety na trase nebudou. Zjistili jsme, že by to bylo velmi složité. Některá místa už ale jsou pamětními deskami osazená více než třicet let. Různých plaket připomínajících protinacistický odboj je po Pardubicích asi 16 nebo 17," uvedl v roce 2012 historik Vojtěch Kyncl.

Město Pardubice prý mělo se zřízením stezky jen minimální náklady – zhruba 450 tisíc korun. „Je to jeden z významných kroků, jak lidem přiblížit historii naší země," nechal se slyšet náměstek primátorky František Brendl.

Umístění hlavních bodů naučné stezky
Bod číslo 1: Před radnicí Magistrátu města Pardubic na Pernštýnském náměstí
Bod číslo 2: Před Turistickým informačním centrem u Zelené brány
Bod číslo 3: Před lahůdkami na třídě Míru
Bod číslo 4: Před domem čp. 607 v Pernerově ulici
Bod číslo 5: Před domem čp. 405 ve Smilově ulici
Bod číslo 6: U budovy Východočeského divadla v Pardubicích

Více informací získáte na webových stránkách:
http://heydrichiada.pardubice.eu