Zvednuté závory na parkovišti u pardubické hokejové arény jsou spíše vzácností, nyní je ale otevření parkoviště opodstatněné – slouží jako volební drive-in místo pro lidi v karanténě. Netradičně volby začaly již ve středu.

„V úterý do šesté hodiny večerní vojáci postavili drive-in stanoviště na čtyřech místech kraje, aby ve středu v sedm hodin ráno mohly začít krajské volby,“ informuje ředitel krajského vojenského velitelství Pardubice Petr Holý. Ve středu ráno jsou na parkovišti připravené dva stany s dvěma komisemi, plenty a samozřejmě i urny. Žádná auta ale k volebnímu místu nemíří. První zájemci se ukazují až kolem 9. hodiny. Přijíždí černá Škoda Octavia a řidič s vozem najíždí před komisi, zastavuje u první značky.

Ilustrační foto
KOMENTÁŘ: Faustova předvolební zpráva

S nasazenou rouškou stahuje okénko a podává svůj i spolujezdcův občanský průkaz vojákovi, který je celý zahalený v bílém ochranném overalu a rukavicích, obličej mu kryje respirátor a také ochranný štít.

Kolik lidí odvolilo v okresech?
okres Pardubice 76
okres Chrudim 39
okres Ústí nad Orlicí 41
okres Svitavy 13

Voják poprosí voliče, aby si sundali roušku, kontroluje jejich totožnost a poté údaje hlásí zapisovateli z krajského úřadu, který tak s voliči vůbec nepřijde do kontaktu. „Máte své volební lístky?“ ptá se voják, zatímco muži za volantem podává obálky, ten přikývne. Auto poté popojíždí mezi dva ploty zakryté plachtou, které slouží jako plenta. „Soukromí při volení zajišťují ploty a auto. Pokud jich je v autě více, musí si soukromí zabezpečit sami,“ říká Olga Dašková, která má na krajském úřadu volby na starost. Poté auto popojíždí k místu, kde čeká další bíle zakuklený voják s urnou v rukou. Nejprve ji přizvedne k okénku řidiče a poté míří i ke spolujezdci. Je odvoleno.

Na 4 místech v kraji

Další volební místa byla v Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí, celkem v Pardubickém kraji možnost odvolit v drive-in místě využilo 169 lidí. „Vše proběhlo velmi rychle, je to dobře zorganizované, takže to pro mě bylo jako u klasických voleb – dostal jsem obálku, odvolil jsem a hotovo,“ pochvaluje si jeden z voličů.