Nález dvou sekerek z mladší 
a pozdní doby bronzové potěšil archeology Východočeského muzea v Pardubicích.

Objev je o to cennější, že ho neučinili sami odborníci, ale jeden z holických obyvatel, který pak předměty pocházející z doby 1400 až 800 let před Kristem poctivě odevzdal.

NOVÉ NÁLEZY PŘISPĚJÍ K POZNÁNÍ

„Ve zmiňovaném časovém úseku sídlily ve východních Čechách populace lužické 
a slezskoplatěnické kultury, pro které je typické žárové pohřbívání," přiblížil archeolog Východočeského muzea (VČM) v Pardubicích Jan Jílek. Nové nálezy považuje za velmi důležité.

„Přispějí k poznání vývoje 
v mladším úseku doby bronzové na Holicku, odkud doposud mnoho nálezů neznáme," vysvětlil Jan Jílek.

Výjimku v této oblasti představuje žárové pohřebiště v Ředicích, které je odborné veřejnosti známé již z konce 19. století.

Pardubicko je celkově archeologicky velice bohaté, téměř na každém katastru je možné najít předměty z doby pravěku a středověku.

Východočeské muzeum vítá spolupráci všech občanů, kteří svými náhodnými nálezy obohacují sbírky.

Nejčastěji cenné předměty nacházejí při procházkách v polích, jde například o zlomky keramiky, kamenné či bronzové nástroje.

VOLNÉ VSTUPENKY ZA ODMĚNU

„Snažíme se veřejnost 
k odevzdávání artefaktů motivovat. Nálezci opravdu vzácných předmětů od nás dostávají roční volné vstupenky do Východočeského muzea v Pardubicích," uvedl archeolog Jan Jílek.

Existuje skupina nadšenců, kteří jsou s muzeem 
v pravidelném kontaktu a pardubickým archeologům nezištně pomáhají. Tito dobrovolníci jsou pak za odměnu přizváni třeba i k záchranným archeologickým výzkumům, kde mohou profesionálům pomáhat při vykopávkách.