Městečko Chvaletice se dočká silničního obchvatu. Silniční stavba bude přitom financována převážně z evropských peněz. O přidělení peněz na obchvat bylo kladně rozhodnuto tento týden a jedná se přitom o jeden z prvních projektů z Regionálního operačního programu Severovýchod.

Vykupovalo město


„Modernizace silnice II/322 - obchvat Chvaletic představuje téměř čtyřkilometrový úsek nově vybudované silnice včetně obchvatu Chvaletic,“ říká vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek, který je i místopředsedou regionální rady, která rozhodla o financování projektu. „Zahrnuje kromě vlastní silnice také křižovatky, podchod pro pěší u železniční zastávky, pět propustků, protihlukové stěny a vyvolané přeložky inženýrských sítí. Na projektu ve výši přibližně 184 milionů korun se částkou 169 milionů bude podílet Evropská unie.“

Výstavba obchvatu by měla začít ještě v letošním roce. Na stavbu je vydáno územní rozhodnutí a všechny potřebné pozemky jsou vykoupeny. Jejich získání si vzalo na starost samo město Chvaletice a začalo s výkupy již v roce 1994.

„Jsme pochopitelně rádi, vždyť jsme pro to také dělali, co jsme mohli,“ uvedla včera chvaletická starostka Blanka Zaklová k příznivé informaci, že se jejich městu po čase odlehčí dopravní zátěž. Stávající průtah Chvaleticemi vede kolem zástavby rodinnými i bytovými domy. „Pracovali jsme cílevědomě na tom, aby se doprava odklonila. Uleví se nejenom těm, co tam bydlí, ale i těm, kteří tuto silnici překračují, třeba když jdou na nádraží. Otevře se nám prostor pro možnost vybudování centra, jehož regulační plán je již připraven,“ dodala starostka.

Více o regionálních silnicích najdete zde