Výsledky Vesnice roku 2014 Pardubického kraje:
Zlatá stuha – Dříteč (Pardubicko)
Zelená stuha – Vysočina (Chrudimsko)
Modrá stuha – Pustá Kamenice (Svitavsko)
Bílá stuha – Veliny (Pardubicko)
Oranžová stuha – Osík (Svitavsko)

Zlatou stuhu, tradiční symbol pro vítěze soutěže Vesnice roku 2014 v Pardubickém kraji, vyhrává Dříteč na Pardubicku. Uspěla v konkurenci 16 obcí. Dříteč už loni získala Bílou stuhu.

Dříteč je živá obec

„Myslím si, že obec Dříteč nadchla hodnotící komisi množstvím společenských aktivit, a také tím, že rozvoj obce je řešen dlouhodobě a koncepčně. Péče o obec je běh na dlouhou trať a u Dřítče není pochyb, že umí přiložit ruku k dílu a táhnout za jeden provaz," vysvětlil důvody, proč komise vyhodnotila nejlépe právě tuto obec na Pardubicku, krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
„Ocenit je ale třeba všechny obce, které vložily do soutěže nemalé úsilí," dodal krajský radní.

Komise se shodla, že Dříteč se představila jako živá obec, která je do budoucna připravena se i nadále rozvíjet. „Po roce vidím velký posun v investicích do vzdělávání a sportu," konstatoval předseda komise a starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš a zmínil přístavbu a dostavbu dřítečské základní a mateřské školy, a také rekonstrukci kabin a společenského zázemí na fotbalovém hřišti. „Příjemně mě překvapila spolupráce místní komunity," neskrýval radost z návštěvy v Dřítči předseda komise.

Dříteč nebyla jedinou akcí z Pardubicka, která v soutěži Vesnice roku 2014 v Pardubickém kraji zabodovala.

Bílá stuha za práci s mládeží a její zapojení do veřejného života byla z rozhodnutí krajské komise udělena obci Veliny na Holicku.

Nejvíce se hodnotila péče o veřejná prostranství, občanská vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií. „Ačkoliv jsme svědky rozkvětu vesnic v Pardubickém kraji, mrzí mě, že se do soutěže hlásí méně obcí než dříve," postěžoval si předseda hodnotitelské komise Pavel Eliáš.

Aktivní vesnice

Ocenění nejlepším obcím se bude předávat v srpnu. Cílem soutěže Vesnice roku je povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Markéta Markovicsová