Restaurací a hospod, kde je oběd pod sto padesát korun, je hodně. Dost je i těch, kde stačí i o dvacku méně. U Pardubáků je nejoblíbenější možností rychlé polední menu. Oběd za dobrou cenu nabízí například na Karlovině, v centru, na třídě Míru i na ulici 17. listopadu.

Navzdory všeobecnému zdražování se stále dá v Pardubicích naobědvat za rozumnou částku. V restauracích v centru krajského města lidé za jídlo z poledního menu zaplatí zhruba 150 korun. A nabídka je prakticky neomezená.

MAS Bohdanečsko otevře první komunitní šatník v regionu, který bude přístupný široké veřejnosti na faře v Lázních Bohdanči od září 2023. Šatník ctí zásady udržitelnosti a ohleduplnosti k přírodě i k peněženkám.
Komunitní šatník v Lázních Bohdaneč: „Votáčení“ věcí šetří peníze i přírodu

Od kuřecího cordon bleu, pikantního trhaného vepřové masa nebo lososa v restauraci Záložna přímo na Pernštýnském náměstí, přes pizzu z Galery na náměstí od 135 korun, Pasáž Velvet, kde menu stojí okolo 145 korun nebo indickou restauraci Tandoor na třídě Míru, která nabízí indické speciality v poledním menu za 121 korun, až po asijská jídla v Yobi u hotelu Labe, kde strávnicí třeba za oblíbené Bún bò Nam Bô, tedy nudle s hovězím masem a zeleninou, zaplatí 139 korun.

„Chutná mi tady jejich Pad Thai a polévky, ráda si jídlo beru i sebou, když spěchám zpátky do práce,“ řekla Pardubačka Jana Šimerdová, která do Yobi chodí i několikrát týdně.

Co se tipů na dobré a poměrně levné pardubické restaurace týká, čtenáři doporučují Sport bar Zelená žába, fast food Karlovina nebo bistro jídelnu Čejka.

Stavba nové zastávky Pardubice centrum zná svého zhotovitele a může začít. Cestujícím se tak v polovině příštího roku zlepší dostupnost středu města.
Vlakem až do centra Pardubic. Nová zastávka bude stát 53 milionů

„Do Zelené žáby chodíme, když spěcháme a chceme se dobře najíst,“ řekla Deníku Anna Nováková z Pardubic. Stejné doporučení měla i Martina Vodičková z Vysokého Mýta. „U Zelené žáby? Neskutečně výborné jídlo a za skvělé ceny,“ řekla jednoznačně. Za polední menu, třeba ve formě pečeného kuřecího stehna s nádivkou, hovězí pečeně s bramborovým knedlíkem, hovězím gulášem s knedlíkem nebo smaženým sýrem, tu návštěvníci zaplatí 117 korun. Polévka tu stojí 27 korun. Někteří strávníci pak oceňují i tankovou Plzeň, kterou tu čepují za 55 korun.

V dostupném cenovém rozpětí se nachází i nabídka denního menu v pardubickém fast foodu Karlovina. „Super chutné jídlo za super ceny,“ poznamenala například Libuše Fidlerová. Pohled do menu jídelny, kterému dominuje česká klasika, její slova potvrzuje. Na smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, svíčkovou na smetaně s knedlíkem nebo moravského vrabce se zelím a bramborovými špalíčky hostům stačí 130 korun.

Za kynuté knedlíky plněné borůvkami nebo kuřecí steak lidé zaplatí ještě o dvacet korun méně. Lidé tu mohou navíc platit stravenkami. „Restaurace s poctivou kuchyní. Formou fastfoodu prakticky bez čekání. Vždy velký výběr a dobré ceny,“ zhodnotil podnik zákazník Jaroslav.

Mikroregion Poličsko se rozhodl rozšířit místa s nabíjecími stanicemi v obcích.
Došla šťáva vašemu elektrokolu? Víme, kde si na Pardubicku zdarma dobijete kolo

Bistro jídelna Čejka na jedné z nejrušnějších pardubických ulic, na třídě 17. listopadu, nabízí i jídla do stokoruny.

Některá jednoduchá jídla, jako je například smažený hermelín, tu stojí 87 korun. Kuřecí špíz se slaninou nebo smažené pštrosí vejce či drůbeží rizoto se zeleninou stojí okolo 99 korun. Kdo si připlatí o deset korun více, může si dát třeba těstoviny s kuřecími nudličkami, uzenou krkovici s hrachovou kaší, smaženou vepřovou kapsu se šunkou a nivou nebo hovězí roštěnou. Na výběr tu mají každý den i tři druhy polévek. Denní menu s polévkou a hlavním jídlem tu pak vyjde na 139 korun.

Co se mimo jiné dalo v Pardubicích ve čtvrtek 24. srpna koupit k obědu pod sto padesát korun?

Řeznictví Čejka – Svíčková na smetaně, brusinky, citron – 109,- korun
Sport bar Zelená žába – Kuřecí steak s pepřovou omáčkou, čerstvá zelenina – 119,- korun
Tandoor – Kuřecí kari, chléb naan nebo rýže – 121,- korun
Fast food Karlovina - Smažený kuřecí řízek, bramborová kaše, kyselá okurka – 130,- korun
Restaurace Galera – Vepřová panenka zabalená ve slanině – 148,- korun