„O obviněného se stát stará, poskytne mu bezplatnou ochranu v podobě obhájce. Oběť zůstává osamocená, neví na koho se obrátit, jak bojovat za svá práva," říká pracovnice poradny, která sídlí na Sukově třídě v budově PSN. Pomoc je pro oběti bezplatná. Provoz je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem, jde o projekt Probační a mediační služby České republiky.

Doposud se příchozí nejčastěji dotazovali na náhradu škody. Poradna je otevřena všem, obětem závažných i zdánlivě banálních trestných činů. Je určena lidem, které někdo okradl, podvedl, napadl, ale nejen jim. „Vyslechneme každého, kdo se cítí být obětí. Není podmínkou, aby jeho případ řešila policie," říká poradkyně Jana Vítková.

Obětem pomůže se základní orientací v trestním řízení, pomůže jim vyrovnat se s dopady trestného činu. V případech, které si to žádají, zprostředkuje bezplatnou krátkou psychoterapii, oběti zkontaktuje s advokáty a advokátními kancelářemi v Pardubicích, které poskytují konzultace zdarma.

„Postavení oběti je těžké. Žijete svůj život, věříte své iluzi bezpečného světa a najednou vám tento pocit někdo svévolně vezme. Zničí a zboří vše, co jste budovali a čemu jste věřili," popisuje pocity klientů Jana Vítková.

Oběti i zdánlivě nezávažných trestných činů se mohou dostat do těžkého psychického stavu a následkem prožitého traumatu skončit v pracovní neschopnosti. Ochromí je strach. „Nikdy se nemůžete zbavit vzpomínek na trestný čin, který vás zasáhl, ale můžete se s ním vypořádat tak, aby již ve vás nevyvolával emoce. Možnost probrat celou situaci a utřídit si myšlenky je dobrý začátek," vzkazuje pracovnice pardubické poradny všem, kdo trpí, ale váhají.

Za velice prospěšné považuje nové opatření, které vstoupilo v platnost v letošním roce. Stát může zvlášť zranitelné oběti poskytnout bezplatného právního zástupce, a to bez toho, aby musela dokazovat svou nemajetnost, jak tomu bylo dříve.

Pardubická poradna pro oběti sídlí na Sukově třídě čp. 1556, otevřeno má v pondělí a ve středu od 9 do 12 hodin a v úterý od 12.30 do 16.30. Ve čtvrtek po domluvě. Přijít může kdokoliv bez ohledu na bydliště, ale stejné poradny lze nalézt i ve Svitavách a v Ústí na Orlicí.