Odbornou přípravou na záchranu tonoucího z ledu prochází profesionální i dobrovolní hasiči.

Včetně třeba toho, co dělat, když tonoucí zapluje pod hladinou pod pevný led.

„Hasiči procvičovali správný postup při záchraně tonoucí osoby. Pro trénink si vybrali rybník v Sobětuchách. Figurant, jako tonoucí, se ponořil do ledové vody. Všichni ostatní profesionální hasiči si záchranu postupně vyzkoušeli. Hlavním důvodem, proč tento výcvik uskutečnili, je rostoucí počet rizikových aktivit na zamrzlé vodní ploše, jako jsou lední jachting, lyžování, bruslení, ice kiteing, zimní windsurfing či pěší turistika. Vyproštění tonoucího z ledové tříště anebo z ledového propadliště je nejen technicky náročné, ale musí být i velice rychlé," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Bezpečná síla ledu je minimálně 10 centimetrů a v takovém případě má led namodralou barvu.

Vždy být opatrný

„Důležité je mít na paměti, že tloušťka ledu není konstantní po celé ploše vodní hladiny, zeslabený led bývá zejména v místě přítoků, odtoků a také tam, kde jsou různé nečistoty, například listí. Zvýšené opatrnosti dbejte na ledové ploše pokryté sněhem nebo kalužemi. Myslete i na to, že do ledu jsou často prosekány otvory nebo je zeslaben kvůli provzdušňování vody pro ryby. K těmto místům je lepší se vůbec nepřibližovat. Nikdy nezůstávejte při bruslení a pohybu po ledě sami, zejména děti a mládež by měly vždy informovat rodiče o místě bruslení," varovala mluvčí.

V případě, že zaslechnete praskání, vraťte se. Můžete rozložit svou váhu tím, že si lehnete.

Kabát nadnáší

Pohyb v ledové vodě si vyzkoušeli i dobrovolní hasiči z Lázní Bohdaneč a Libišan.

V okolí lázeňského města se nachází četné rybníky, a tak je trénink na místě. Hasiči si záchranu tonoucího otestovali v kompletním zásahovém obleku včetně bot a přilby.

„Mohlo by se zdát, že je to komplikace, ale hasičský kabát je z neprodyšného materiálu a ve vodě vytváří vzduchové kapsy, takže i částečně nadnáší. Na ledovou vodu už ale nijak nepomáhá," popsal instruktor vodní záchrany Patrik Trojan. Po teoretické přípravě si do ledově studené vody skočili všichni…