Měsíc prochází souhvězdími Střelce, Kozoroha, Vodnáře a Ryb, počátkem týdne jej spatříme za svítání nedaleko Venuše a Jupitera. Dne 7. února ve 4 hodiny a 44 minut je Měsíc v novu.

Planety viditelné okem: Merkur je nepozorovatelný. Na ranní obloze září nízko nad jihovýchodem Venuše a Jupiter, obě planety se promítají do souhvězdí Střelce. Saturn ve Lvu je viditelný celou noc, načervenalý Mars svítí v souhvězdí Býka až do páté hodiny ranní.

Zajímavé úkazy: 7. února nastává prstencové zatmění Slunce, viditelné v Antarktidě a části Tichého oceánu. U nás je nepozorovatelné.

V tomto týdnu jsou dobře viditelné večerní přelety Mezinárodní vesmírné stanice ISS, koncem týdne se ke stanici připojí také raketoplán Atlantis. Přelet obou těles po obloze bude pozorovatelný pouhým okem, aktuální informace o viditelnosti získáte například na stránkách www.heavens-above.com, pří〜padně odesláním dotazu na elektronickou adresu preletyiss@seznam.cz formou automatické odpovědi. (Jiří Kordulák, Hvězdárna v Úpici)