Zdravotníci stejně jako v předešlých měsících očkují bez předchozí registrace. První zastávkou se stal obecní úřad v Kladrubech nad Labem, kamion bude dále pokračovat do Vysokého Mýta, Sloupnice, Žamberku nebo Dolní Moravy. „Nyní využíváme menší variantu očkovacího kamionu, který se vrací na trasu po menších obcích,“ zmínil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Zdravotníci z očkovacího kamionu naočkovali od července přes třináct tisíc dávek vakcín. Lidé si mohou i nadále vybrat, kterou vakcínou se nechají naočkovat. Rozhodnout se mohou mezi dvoudávkovou od společnosti Pfizer a jednodávkovou Janssen.

„Třetí dávka vakcíny se podala jen ojediněle. Šlo především o seniory a zatím se jedná počty v řádu jednotek,“ dodal Barták. Od začátku října se v kraji naočkovalo 2 276 lidí. Vakcínu dostaly především děti ve věku dvanáct až patnáct let.

Čísla nakažených covidem-19 opět mírně rostou. Podle krajské hygieny však situace v Pardubickém kraji patří v porovnání s ostatními kraji k těm lepším. Mezi nakaženými jsou především mladí lidé, nejvíce děti a studenti. „Nejvíce případů zaznamenáváme ve školských zařízení. Ale žádná škola zatím nebyla zavřena,“ řekla Olga Hégrová z krajské hygieny.

Očkování proti covidu. Ilustrační snímek
Přeočkování na covid: Interval se od 18. října zřejmě zkrátí na šest měsíců

Pardubický kraj hlásí za poslední týden 124 potvrzených případů. V sousedním Královéhradeckém kraji bylo v posledním týdnu 120 lidí s prokázaným onemocněním covid-19. Nejvíce sledovaní jsou lidé nad pětašedesát let.

„To je pro nás nejrizikovější skupina. V Pardubickém kraji se jich za poslední týden nakazilo pouze šest,“ sdělila Hégrová. Dalším zásadním kritériem je počet pacientů v nemocnici. „Ve všech zařízeních Nemocnice Pardubického kraje je nyní hospitalizováno osm pacientů s covidem-19, z toho pět v Pardubické nemocnici. Čísla se prozatím stále drží v řádech jednotek,“ uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Karolína Frýdová.

Očkovací centrum sídlí v Nymburce v Obecním domě.
Vakcína neochrání všechny. Čísla jsou ale jasná: Nejvíc nakažených nemá očkování

Počet hospitalizovaných, zejména těch v těžkém stavu, což je hlavní kritérium pro zavádění opatření, je oproti počátku loňského října sotva desetinový. Ve vážném stavu s covidem je v celém Česku stále jen kolem třiceti lidí, tento počet zatím nestoupá. Nicméně nemocnice jsou připravené i na případný nepříznivý vývoj.

„Co se týče dalšího vývoje, lze v tuto chvíli jen těžko předjímat, nicméně nemocnice mají zpracovaný plán a jsou schopné do 24 hodin přejít do covidového režimu,“ sdělila Frýdová.