Poslední rozloučení s Miroslavem Motyčkou se uskuteční ve smuteční obřadní síni pardubického krematoria ve čtvrtek 8. ledna 2015 od 15:15 hodin.

Smutná zpráva pro rodinu i celé Pardubice. V pondělí 5. ledna odešel z tohoto světa Miroslav Motyčka, nadšený sportovec a kolega novinář. Zemřel ve věku nedožitých 89 let.

Jeho jméno je v Pardubicích spojeno zejména s cyklistikou. Však byl také držitelem Medaile města Pardubic právě za mimořádné zásluhy při reprezentaci města v cyklistickém sportu doma i v zahraničí a dobrovolnou práci v pardubických sportovních klubech a sdruženích.

Pořádal mimo jiné i cyklistické závody

Miroslav Motyčka byl pět let v československé cyklistické reprezentaci a byl nominován i na Závod míru, kde mu konkuroval například Jan Veselý nebo František Šťastný.
Pořádal rovněž cyklistické závody na betonovém oválu Letního stadionu v Pardubicích, byl předsedou cyklistického oddílu Východočeského chemického závodu (VCHZ) Pardubice a po válce pomáhal obnovit slávu Sportovního klubu Pardubice.

Do Pardubic přivedl řadu fotbalistů

„Osm let jsem vykonával funkci sekretáře prvoligového a později druholigového VCHZ Pardubice. Do Pardubic jsem přivedl řadu známých vynikajících fotbalistů, mezi kterými byli například brankáři Josef Čaloun a Jiří Stiegler nebo František Cipro. Je škoda, že se tehdy pro fotbal nenašel žádný sponzor, který by klubu zajistil dostatek financí," vzpomínal na tu dobu Miroslav Motyčka.

Stal se sportovním redaktorem

Miroslav Motyčka na archivním snímku

Jeho život byla těžká práce. Na první ročník Závodu míru v roce 1949 byl nominován, ale rozhodnutím funkcionářů nakonec nestartoval. Pak se jeho cyklistickému snu postavila vojna, kde administrativní chybou zůstal čtyři roky. Pracoval tam jako stavební dělník, horník a zmeškal kvůli ní i druhý ročník Závodu míru. Po návratu do civilu pracoval jako dělník v Semtíně a opět měl tvrdou práci. Skládal vagony. Pak ale přišla nabídka práce, která mu změnila život. Přijal nabídku na místo sportovního redaktora v hradecké Pochodni a na své zážitky a historky z kariéry novináře vždy rád vzpomínal i dlouhá léta v zaslouženém důchodu.

Pamětník, jakého nebylo rovno
Pro redakci Pardubického deníku byl Miroslav Motyčka doslova chodící encyklopedií a téměř stálým a milým hostem. Jeho zásoba životních příběhů byla bezedná a v naší práci často nedocenitelná. I ve vysokém věku byl stále vitální a jako správný novinář si udržoval přehled o veškerém dění kolem sebe. I nám bude chybět.