Kvůli velice pravděpodobné možnosti nálezu nevybuchlých bomb u rafinerie Paramo uspořádá město Pardubice besedu s jeho občany.
V okolí areálu chemičky se totiž v dohledné době budou hloubit drenáže a podle pyrotechniků je pravděpodobnost nálezu munice vysoká, Paramo totiž bylo za druhé světové války bombardováno spojeneckými vojsky.
V případě předpokládaného nálezu by se část obyvatel musela evakuovat.
Podle našich informací budou zástupci města i policistů informovat veřejnost o přijatých opatřeních ve středu 24. října od 17 hodin v ABC klubu vedle Aquacentra.

Při nálezu letecké pumy budou obyvatelé muset svoje domovy opustit na osm až dvanáct hodin. Pokud bude nalezena puma s nestabilním chemickým spínačem, doba evakuace se ještě prodlouží, a to i na více než 24 hodin. „Tato puma je černou můrou pyrotechniků, hrozí u ní samovolný výbuch," uvedl komisař pyrotechnické služby Pavel Studený. Na Pardubice podle něj spojenci shazovali bomby s mechanickým zapalovačem, jejichž likvidace je snazší, ale najít se mohou i pumy s chemickým spínačem.
Město chce na besedě občanům odpovědět na základní otázky ohledně ochrany obyvatelstva i případné evakuace nebo šíření informací v případě nálezu.

V aréně by mohlo skončit 10 tisíc lidí

Opatření by se mohla dotknout až deseti tisíc lidí. Ti by eventuálně svůj dočasný azyl mohli nalézt v ČEZ Areně.
Pokud by pyrotechnici převáželi nevybuchlou leteckou pumu k odpalu, musel by se vyklidit také koridor kolem silnice.
Pyrotechnici by munici převáželi nejspíš ke Starému Mateřovu, který je od Parama vzdálený téměř sedm kilometrů. Osobní dopravu by odkláněli policisté a musel by být také zastavený provoz na hlavní železniční trati, která přes Pardubice vede.
Důvodem stavebních prací u Parama jsou dílčí sanační práce. Začít měly na jaře, ale kvůli odvolání jednoho z účastníků řízení se jejich zahájení opozdilo. Nedaleko Parama se má také přestavovat křižovatka U Trojice a stavební práce se očekávají i přímo v areálu továrny, a to v rámci rozvoje firmy.