Zahajovacího ceremoniálu se zúčastní významní hosté ze sportovního i veřejného života včetně řady vynikajících českých sportovců. Tak jako na „velké“ olympiádě bude slavnostnímu zahájení předcházet defilé výprav, které na plochu stadionu přivedou významní sportovci. Vlajkonošem Pardubického kraje bude hokejový internacionál, vynikající sportovec a trenér Vladimír Martinec.

Do Zlínského kraje odcestuje 85členná výprava sportovců a trenérského doprovodu. Na výběru reprezentantů kraje se podílely především jednotlivé sportovní svazy. Cílem bylo nominovat opravdu ty nejlepší, od kterých se očekává důstojné navázání na úspěch Pardubického kraje ze zimní olympiády vKrálovéhradeckém kraji vroce 2006. Tam se Pardubický kraj umístil na 6. místě vneoficiálním bodování krajů.

„Všichni, kdo se na přípravě účasti Pardubického kraje na olympiádě podílejí, jsou přesvědčeni, že naši mladí sportovci budou vidět ve všech soutěžích na předních místech a dovezou domů řadu cenných vítězství,“ neskrývá odhodlání radní Pardubického kraje zodpovědná za školství, sport a volnočasové aktivity Marie Málková.

Vlastní sportovní zápolení vRožnově pod Radhoštěm adalších místech Zlínského kraje propukne vpondělí 28. ledna a potrvá do pátku 1. února. Soutěžit se bude valpském i klasickém lyžování, snowboardingu, biatlonu, krasobruslení, rychlobruslení, hokeji, severské kombinaci a skocích na lyžích.

„Poslední dva sporty ovšem výprava Pardubického kraje neobsazuje, neboť vkraji pro ně nejsou podmínky a chybí členská základna. Sportovní disciplíny jsou doplněny i kulturními soutěžemi ve folklorním tanci a zpěvu, kde kraj rovněž bude mít své zastoupení,“ řekl vedoucí výpravy a vedoucí oddělení mládeže a sportu krajského úřadu Luboš Mikyska.