VÍCE INFORMACÍ NAJDETE ZDE!

 

Tentokrát je ovšem zasažen bezmála třicetitisícový chov brojlerů v osadě Nořín, která je součástí obce Zálší nedaleko Chocně. Velkochov patří stejně jako první postižená farma ZOD Zálší. Večer k zasaženému chovu přispěchali armádní specialisté z Olomouce, které znovu čekala těžká práce, dekontaminace a celková očista lidí, kteří na farmě pracují, i celého areálu farmy. Podle stejného scénáře, jaký byl použit v Tisové, večer začalo v Noříně vybíjení veškeré drůbeže chované na farmě. Likvidace čeká i veškerou domácí drůbež, kterou chovají místní obyvatelé, především slepice, kachny a husy. Jednou z hypotéz, jak byla rozšířena ptačí chřipka i do Nořína, je možný přenos nebezpečného viru zaměstnanci družstva, případně hygieniky a veterináři, kteří pracovali na farmě v Tisové nebo posléze velkochov likvidovali.

Ve středu v podvečer redaktoři Deníku zastihli předsedu ZOD Zálší Františka Bartoše. „O tom, co se děje v Noříně, jsem se dozvěděl ráno na cestě do Prahy. Budeme vyčíslovat ztráty, zřejmě budou podobné těm, k nimž došlo na naší farmě v Tisové,“ uvedl. K hypotéze o možném rozšíření nákazy pracovníky družstva poznamenal: „Ošetřovatelé z Nořína a z Tisové jsou absolutně mimo jakýkoli vzájemný kontakt. Je nutné si také uvědomit, že virus ptačí chřipky není nebezpečný ve chvíli, kdy ho někdo zjistí a laboratorně prokáže. Byl tam už předtím. Nemůžeme v tom vidět nějaké zavinění. Netroufám si to hodnotit.“

František Bartoš se podle vlastních slov v Praze účastnil jednání o možných náhradách ztrát, k nimž došlo v Tisové: „Úředníci, s nimiž jsme jednali, byli vstřícní. Věřím, že ztráty budou z velké části uhrazeny,“ prohlásil.