Více než čtyři měsíce uplynuly od chvíle, kdy současná radniční koalice nastoupila do čela pardubického magistrátu. Jak se jim zatím daří? Opoziční politici kritizují především snahu vedení města, aby jim nikdo nekoukal pod ruce.

Najdou se ale i věci, kterých si opozice na Koalici pro lepší Pardubice cení.

„Při nástupu do funkce představili velké plány, zatím se to ale projevuje spíše v tiskových zprávách než v realitě. Také doposud chybí programové prohlášení, které bylo slibované na březen," vyjádřil se opoziční zastupitel za ODS Petr Klimpl.

Občanským demokratům vadí, že se neustále protahuje přijetí 19. změn územního plánu. „Součástí těchto změn je i propojka mezi Višňovkou a Pardubičkami. I nová koalice tvrdila, že přijetí těchto změn je pro ni priorita. Ale dodnes to nikdo nerealizoval. Je neuvěřitelné, že se za půl roku nic nestalo," dodal Petr Klimpl.

Chválí za pečlivost u třídy Míru

Opoziční politik ale dokázal na svých oponentech nalézt i kladné stránky. „Pochvalu si zaslouží za přebírání opravené třídy Míru. Pečlivost se vyplatí, bude díky ní méně závad," řekl Petr Klimpl.

Patrně nejhlasitějším kritikem současného vedení Pardubic v čele s primátorem Martinem Charvátem je bývalý náměstek primátorky František Brendl ze sdružení Pardubáci. Na zasedáních zastupitelstva se s koaličními politiky neustále dostává do konfliktu.

„Nejvíc jim vyčítám, že za necelého půl roku se jim podařilo potlačit některé kontrolní prvky. Při svém nástupu hovořili o větší otevřenosti radnice, ale to byla prachsprostá lež. Nyní si sami dozorují akciové společnosti, zrušili pořizování záznamů ze zasedání rady… Prolomili mnohá tabu. Za poslední kapku bych považoval, kdyby se pokusili změnit i vyhlášku o zadávání veřejných zakázek," prohlásil František Brendl s tím, že mu vadí rovněž diletantská příprava některých materiálů pro zastupitelstvo.

Sám Brendl ale přiznává, že je možná až příliš pesimistický. „Z působení hnutí ANO v celostátní politice jsem zhrzený, proto jsem pesimistický i na komunální úrovni," podotkl bývalý náměstek.

Na podrobné hodnocení je brzo

Na podrobnější hodnocení radniční koalice je prý ještě příliš brzy. Koalice pro lepší Pardubice ještě neměla čas rozjet nové projekty, zatím spíše dokončuje projekty po svých předchůdcích.
Slova chvály hledá Brendl obtížně, ale nakonec se s politiky ODS shodne na tom, že třída Míru je prvním větším úspěchem vedení města.
„Poměrně racionálně se postavili k modelu fungování opravené třídy Míru. Já osobně jsem byl dost nešťastný z toho, že předchozí zastupitelstvo odhlasovalo, že se na pěší zónu ve velké míře vrátí trolejbusy. Jejich režim fungování třídy Míru mi je sympatický," nechal se slyšet František Brendl.

Podle dlouholetého pardubického zastupitele a poslance za KSČM Václava Snopka je potřeba zachovat při vedení města kontinuitu. „Na radnici si těžko můžeme hrát na vítěze a poražené, zvlášť když je část koalice stejná. Musíme s chladnou hlavou zvážit priority města a více diskutovat o budoucnosti Pardubic," sdělil Václav Snopek.

Stejně jako Františku Brendlovi vadí i komunistickému zastupiteli fakt, že vedení města nepustilo opozici do dozorčích rad, které jsou kontrolními orgány akciových společností.
„Oceňují realistický přístup primátora Martina Charváta, který u projektů vždy nejprve zváží, kolik stojí a jaká je proveditelnost, a teprve poté rozhoduje," dodal Václav Snopek.