Pardubické zastupitele čeká v červnu jedno mimořádné zasedání. Požadují ho zástupci opozici, kteří jsou nespokojení se současným vedením města. Není vyloučené, že se opoziční zastupitelé na jednání pokusí o odvolání některého z čelních představitelů města.

„Není tajemstvím, že jsme v posledním měsíci komunikovali napříč opozicí a shodli jsme se na pěti bodech, které považujeme za velmi důležité," uvedl zastupitel za ODS Karel Haas, který návrh na mimořádné zasedání zastupitelstva podal. Kromě občanských demokratů na jeho programu pracují také zástupci Sdružení pro Pardubice, Pardubáků a Patriotů Pardubic.

Co opozičním politikům vadí? Mají podezření na porušení předpisů při objednávání externího právního poradenství i při snaze schválit půlmilionovou dotaci pro Nadační fond Naše nemocnice. Nespokojení jsou také se stavem územního plánování. Opozice také trvale kritizuje, že ji vedení města neumožňuje kontrolu nad akciovými společnostmi města.

Termín zasedání určí primátor Pardubic Martin Charvát. „Podle zákona je lhůta na svolání zasedání maximálně 21 dní. Zatím prověřujeme možnosti, takže přesné datum stanovené není. Nejpravděpodobnější je, že se schůze bude konat v týdnu od 13. června," sdělil Deníku mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Otázkou je, zda budou chtít opoziční zastupitelé jen prodiskutovat navržená témata, nebo se pokusí o personální změny ve vládnoucí koalici. Již delší dobu se hovoří o nespokojenosti opozice s tvorbou nového územního plánu, který má na starosti náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

„Diskutujeme i o tom, zda nenavrhnout odvolání některého z členů rady. Je ale pravděpodobné, že u konkrétních jmen by koalice vystupovala jednotně a my nechceme, aby návrh na odvolání vyzněl jen jako gesto. Aby mělo smysl někoho odvolávat, museli bychom mít také připravené lepší řešení," podotkl Karel Haas.