Většina bytů, prodejen i kanceláří v Machoňově pasáži v Pardubicích již má svého nájemce. Do opravených prostor se začnou stěhovat během března.
„Dělníci nyní dokončují stavební práce a 5. dubna se chystá slavnostní otevření," uvedl ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.

Památka chátrala

Památka ve stylu art deco dlouho chátrala, protože na její opravy nebyly peníze. „Najali jsme si partnera, realitní subjekt, který nám nájemce zajistil. Je to sice exkluzivní místo v centru města, naproti tomu je krize v pronájmu nebytových prostor. Realitní kancelář nám významně pomohla pasáž obsadit," řekl Martin Charvát.

Městská firma opravy řídí a také platí. Nebytové prostory nabídla za 3000 korun za metr čtvereční ročně. Za místnosti, které jsou na třídě Míru, bude platit nájemce víc než 6000 korun za metr čtvereční ročně. Přesnější být Charvát nechtěl. Podle našich informací bude v nově opravené pasáži jedenáct prodejen, čtyři kanceláře, jedna restaurace, 64 parkovacích míst a rovněž veřejné toalety.

Tužky, sýry i víno

V pasáži bude sídlit reprezentativní prodejna kancelářských potřeb či stáčírna vína. Prodávat se tam budou slovenské sýry, italské potraviny, kožená galanterie a své služby lidem nabídne i kopírovací centrum. Mimo jiné se tam nastěhuje také pobočka společnosti, která obchoduje s bytovým textilem. Otázkou zůstává, jak to bude s klinikou plastické chirurgie, která měla rovněž v rekonstruované Pasáži sídlit.

Obchody i byty

Kromě připravených obchodů již jsou dokončené byty v horních patrech budovy, jedenáct bytů stavebníci opravili v minulosti, dalších 26 bytů je opraveno nově. Nájemci si mohli vybírat mezi byty o velikosti 60 až 140 metrů čtverečních. Za metr zaplatí 100 korun. Kuchyňskou linku si musejí pořídit sami nebo ji budou splácet v nájmu.
„Sazba 100 korun je na centrum dost nízká, dnes je kuchyňská linka součástí nábytku. Každý nájemce si ji pořídí podle svého vkusu," nechal se slyšet ředitel Rozvojového fondu Pardubice.
Nyní se dokončuje výmalba vnitřní pasáže, byty jsou uklizené a dokončují se kanceláře.
Poslední přijde na řadu osazování historických replik, například kopie původních světel.

Po vzoru Paříže

Pasáž, kterou navrhl architekt Ladislav Machoň, vznikla ve 20. letech minulého století. Inspirovaná byla pařížskými pasážemi. V šedesátých letech si pak město zadalo několik architektonických studií, ale žádná z nich se nakonec neuplatnila.

V roce 1995 Pardubice vypsaly novou soutěž a teprve na počátku roku 2011 se začalo s opravami. Původně se očekávalo, že opravy skončí na konci léta 2012. Celá rekonstrukce vyjde přibližně na 180 milionů korun.