Oprava okolí vlakového a autobusového nádraží by měla být z velké části zaplacena díky dotacím ze švýcarských fondů. Politici doufají, že se přednádraží stane důstojnou bránou do krajského města.

„Celý plán je rozdělen do sedmi etap a na jeho realizaci se kromě města podílí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Správa železniční dopravní cesty a Pardubický kraj. První dvě etapy, zkapacitnění silnice I/37 u Parama a křižovatky U Trojice, již probíhají. Přestavba přednádraží je třetí etapou," řekla náměstkyně primátora zodpovědná za investice Helena Dvořáčková.

Podle plánů pardubické radnice by měla následovat výstavba terminálu B pro dálkové a regionální autobusy a výstavba terminálu Jih v blízkosti pardubického dopravního podniku. Ten bude propojen s nádražím podchodem a zkrátí cestu k vlaku obyvatelům žijícím směrem na jih od železniční trati, například na sídlišti Dukla. Revitalizace by se neměla vyhnout ani budově nádraží. Celý projekt završí přestavba Palackého ulice na městskou třídu.

Málo času

To všechno je ale hudba budoucnosti. Teď se politici musí soustředit na opravu bezprostředního okolí vlakového nádraží, jelikož dotace od Švýcarů jsou časově omezené a každé zdržení by mohlo jejich čerpání ohrozit.

I z těchto důvodů musí projekt vycházet ze stávajícího územního plánu, jelikož jeho změna by znamenala zdržení.

„Podmínkou švýcarské strany je dokončit stavbu do konce roku 2016," řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Město je navíc kvůli času limitováno i investovanou částkou. Ta nesmí překročit 130 milionů korun, což je hranice pro takzvanou zakázku malého rozsahu, kterou lze rychleji vysoutěžit.

Během příštího roku se zásadně změní nejen vzhled přednádraží, ale také systém dopravy. Před budovou a v místě současné fontány vznikne zastřešený terminál pro městskou hromadnou dopravu, který bude průjezdný v obou směrech. U nádraží také přibudou nová parkovací místa či parkovací věž.

Přestavba tohoto frekventovaného místa se neobejde bez dopravních omezení. Pokud vše dopadne podle plánu, budou se práce odehrávat v době, kdy bude uzavřena i křižovatka U Trojice.