Evakuace bývala vzhledem válečným stavům hektická a rychlá. Tentokrát byl přesun koní naopak klidný a pečlivě naplánovaný. Koně po dobu roční rekonstrukce objektů hřebčína budou žít v jiných stájích po okolí.
„Naposledy se koně evakuovali za prusko-rakouské války v roce 1866, na odstěhování měli asi jen několik hodin a pak šli několik dní a nakonec doputovali až do Uher. Teď je to samozřejmě jiné, všechno je předem připravené a koně nejdou ani tak daleko," řekl  ředitel hřebčína Jiří Machek.

Běloušové vyrazili do blízkých Selmic

Ošetřovatelé přesouvají postupně přibližně 220 koní. Průvod šestatřiceti starokladrubských běloušů vyrazil s doprovodem do nedalekých Selmic. Chovné klisny vše zvládaly trpělivě a klidně.
„Koně jsou zvyklí, že se pořád někam převádějí. To je takový koloběh, že se přesouvají ze stáje do stáje. Všichni budeme doufat, že nám klisny v Selmicích ve zdraví porodí," uvedla vedoucí chovu Eva Kozlová.
Klisny šly v řadě za sebou a každá z nich měla i svůj vlastní doprovod. Podle ředitele už místní řidiči vědí, že se po silnicích v okolí hřebčína převádějí stáda koní a jezdí opatrněji. Když se přemisťují méně disciplinovaná hříbata, mívají i policejní doprovod. Tentokrát se přesun dospělých koní obešel bez policejního dozoru.

Pozor na auta 
a ostatní koně!

„Je potřeba si dávat pozor na auta, na koně před sebou, za sebou, vnímat koně, jak se chová, jestli je klidný, jestli se něčeho bojí, ujišťovat ho o své přítomnosti," prozradila Julie Fedorová z místní Střední školy chovu koní a jezdectví.
Část koní ve výcviku se už přestěhovala do hřebčína ve Slatiňanech, kde se chovají starokladrubští vraníci.

V Selmicích budou klisny s hříbaty. Další koně budou mít zázemí v hospodářském dvoře a paddocku v Kladrubech, tyto objekty nejsou zahrnuté do rozsáhlé rekonstrukce hřebčína.
„Z důvodu rekonstrukce bude hřebčín v Kladrubech nad Labem pro veřejnost uzavřen, s jedinou výjimkou. Uspořádáme mezinárodní závody spřežení, Rudolfův pohár, a to 24. až 27. dubna. Veřejnost ale může navštívit hřebčín ve Slatiňanech," dodal Jiří Machek.