Tradice štědrovečerní procházky patří k Pardubicím již od roku 1998. Oslavit Štědrý večer můžete třeba zpíváním Rybovy mše na Pernštýnském náměstí, popíjením punče se svými známými, neformálním setkáním diváků a herců v divadle či muzejní nocí. To vše se na zítřek připravuje ve městě perníku.

Vydejte se po sváteční nadílce do víru města a vychutnejte si pohodovou vánoční atmosféru přímo v pardubických ulicích!
Začít můžete už od půl desáté třeba na zámku! Do půlnoci se zde totiž uskuteční Štědrovečerní muzejní noc. Otevřen bude i rytířský sál a jeho přilehlé prostory.

Křišťálový betlém

Atmosféru Vánoc může návštěvník nasávat například z tři a půl tuny vážící plastiky Křišťálového betléma a jiných betlémů ze sbírky Východočeského muzea.
Ke shlédnutí budou také běžné expozice – fotografie Jiřího Tomana, výstava Od hliněné destičky k tabletu, Společenský život hmyzu v multifunkčním sále a další.

„Vstup do expozic a výstav je zdarma. Otevřena navíc bude i vyhlídková věž na zámku, ze které lze vidět celé zářící město," láká za Východočeské muzeum Marie Kantová.

Cestou ze zámku se nezapomeňte stavit v centru. Další vaše kroky by měly vést přes Pernštýnské náměstí, kde se bude zpívat. Koho už nehřeje mládí, ten si tam může vychutnat také například punč.
Ti, co se nebojí výšek, mohou zkusit vyšplhat na Zelenou bránu, která je otevřena úderem jedenadvacáté hodiny až do půlnoci.

Další zastávkou na štědrovečerní procházce může být Východočeské divadlo, které přesně o půlnoci otevře své brány. Diváci spolu s herci si zde budou moci společně zazpívat vánoční koledy a prožít příjemný závěr Štědrého dne.

Zazpívejte si s herci

„Jeviště je však v tento výjimečný den přístupné i zájemcům, kteří mohou na divadelních prknech sami vystoupit a být obdarováni drobným dárkem. Během letošního večera bude divákům představen model průčelí Malé scény ve dvoře, jehož výtvarnou podobu navrhl herec Pavel Novotný a které by se mělo dočkat razantní úpravy. Ta by měla být součástí plánované rekonstrukce zadního traktu Karloviny," informoval náš Deník tiskový mluvčí Východočeského divadla Pardubice Radek Smetana.
Sváteční atmosféru prodlouží v divadle hudební seskupení Kosteam a na Ježíška si zahraje pardubický Lions club, který rozdá dárky.