Během odpoledne zavítaly do budovy školy stovky absolventů a bývalých pedagogů. Úderem patnácté hodiny ředitel školy Marek Výborný ve vestibulu budovy oficiálně slavnosti zahájil. „Každý, kdo má zájem, si může prohlédnout naše gymnázium „zevnitř“. Po škole provádí naši studenti, prohlédnete si prostory nově zrekonstruované školní jídelny, nové laboratoře a učebny, aulu i další prostory školy. Máme připraveno studentské hudební vystoupení stejně jako malé občerstvení pro každého,“ uvedl Výborný. Budova místy praskala ve švech a atmosféra byla více než pohodová.

Pedagogové i studenti měli přímo pro tuto akci vyrobená modrá trička s logem školy na zádech a číslem dvacet na prsou. Pro návštěvníky si vedení školy připravilo několik fotografických tabel, které zachycovaly všechny významné události školy v uplynulých dvaceti letech, k nahlédnutí byly vystavené i školní kroniky. „Ze studia na gymplu jsem si odnesl plno přátel z učitelského sboru, mnoho kamarádů do života a hlavně plno pěkných vzpomínek. Vždycky se sem budu rád vracet,“ řekl bývalý student gymnázia Josef Cach.

Všichni pedagogové se shodli, že v takovou účast ani nedoufali a jsou nadmíru spokojení. „Přišlo spoustu lidí, až jsem byla překvapená, protože takovou účast nikdo z nás nečekal. Akce naprosto předčila naše očekávání, se kterými jsme tuto akci několik měsíců připravovali. Jsem ráda, že o to měli abiturienti zájem, protože je to vždycky vizitka školy, když se studenti rádi vrací a potkávají své bývalé pedagogy,“ potvrdila učitelka českého jazyka a dějepisu Lucie Škarvadová.

Sobotní den vyvrcholil večer Abiturientským večerem v konferenčním sále Domu techniky a v restauraci Philadephia na náměstí Republiky. Každý maturitní ročník měl připravený svůj stůl a ani jedno místo nezůstalo prázdné.

Celé oslavy potrvají až do pondělí, kdy se setkají nynější studenti a učitelé se svými hosty v Sukově síni Domu hudby. „Škola je vždy o studentech a učitelích, a proto je nechceme o oslavy připravit. Jsem rád, že vše včetně křtu k oslavám sestaveného Almanachu či vzpomínek absolventů proběhne společně se všemi studenty a učiteli. Jsme jeden tým a tak to má být,“ zakončil Marek Výborný.

Vít Kubant