Přesně 135 plavců včetně 29 žen se v sobotu odpoledne postavilo na start tradičního novoročního plavání otužilců na Labi. Již 42. ročníku se zúčastnilo patnáct oddílů z celé České republiky, nechyběli však ani zástupci z Velké Británie či Belgie.

Počasí tentokrát připravilo otužilcům krásné podmínky – voda měla 3,5 stupně, vzduch  téměř devět. „Letos to byla paráda. Když jsme vylezli z vody, bylo krásně teplo. Horší je, když to bývá obráceně. Tedy, když se z ledové vody vylézá do ještě většího mrazu. Tohle bylo skoro za odměnu," smála se jedna z hvězd českého dálkového plavání Iveta Nováková. Ta ve své rozplavbě na 750 metrů jasně zvítězila a divákům dokázala, proč je momentálně na třetí příčce celorepublikového Českého poháru zimního plavání. Zahanbit se však nenechala ani její mladší sestra Renata. Ta zase z pozice vedoucí plavkyně Českého poháru dorostenců zvítězila na „pětistovce". Zbylé dvě tratě pak měřily 100 a 250 metrů.

Mezi otužilci bylo možné vidět i přemožitele kanálu La Manche – Jana Nováka či třeba Lenku Štěrbovou. Další slavná plavkyně a přemožitelka mořské cesty mezi Anglií a Francií – Lída Jelínková, pak byla jen mezi diváky.

Obdiv patřící všem účastníkům si však přeci jen o něco víc užili dva plavci. Nejstarším účastníkem byl tentokrát pan Josef, který nechtěl být ze skromnosti jmenovám plným jménem, jemuž bude téměř 77 let! Naopak nejmladším plavcem, který do studeného pardubického Labe v sobotu vlezl, byl bratr Lenky Štěrbové Vojko.