Jak Ladislav Libotovský z maloledské Palírny a moštárny, tak i Eva Damašková z rychnovské Podorlické sodovkárny se shodli, že ovoce pro pěstitelské pálení je letos méně než loni.
„Máme za sebou již třešně. První kvasy se začaly objevovat již v červenci. Řekl bych, že ovoce je kvalitnější, protože litr třešňovice se dal vypálit z dvanácti kilogramů sladkých třešní,“ zhodnotil Ladislav Libotovský letošní palírnickou sezonu, která je v plném proudu. Jak dodal, na skladě teď má tunu kvasu ze švestek, sedm tun jablek a osm tun hrušek.
Nižší výnosy ovoce, především jablek, Deníku potvrdila i Eva Damašková z Podorlické sodovkárny. „Vedle pěstitelského pálení totiž i moštujeme a je toho méně. Naopak se urodilo hodně hrušek, takže bude hodně hruškovice,“ míní Eva Damašková. Litr hruškovice se přitom letos pálí asi z dvaceti kilogramů hrušek.