Přísně tajná mise. Tak by se dala bez nadsázky nazvat středeční událost, která zčeřila jinak poklidnou hladinu železničních stanic na trase Meziměstí – Náchod.

Od příjezdu Orient Expressu do našeho výběžku ještě neuplynulo ani čtrnáct dní a mezi nádražáky už je opět živo. Tentokrát byl rozruch vyvolán ranním průjezdem mimořádného vlaku, který z Polska směrem na Náchod údajně převážel jaderné palivo do Elektrárny Temelín. Trasu vlaku dokonce z výšin bedlivě sledoval vrtulník. Jeho burácení narušilo poklidný spánek občanů v Meziměstí kolem sedmé hodiny ranní.

Událost potvrdil pouze Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. „Je to tak. V případě takovéhoto nákladu ale trasu nekomentujeme, ani nemůžeme podat více informací.“

Podobně zhodnotil událost i přednosta náchodského nádraží Karel Jahelka: „Stanicí projela mimořádná zásilka, víc nevím,“ sdělil a událost už více nechtěl komentovat. Zda nad nákladem dohlížel přímo policejní vrtulník, nechtěla potvrdit ani policie.

„Dopravní policie dohlíží nad přepravou mimořádného materiálu. Víc sdělit nemohu,“ informovala Renata Šanderová z Policie ČR Správy Východočeského kraje.

Tímto přístupem jsou však pobouřeni někteří občané, kteří o průjezdu vlaku věděli dopředu. „Co kdyby tady ten náklad vykolejil? Nikdo občany o ničem neinformoval. Kdyby se stala nějaká nehoda, tak by ani nikdo nevěděl, co má dělat,“ zlobil se například Zdeněk Majer z obce Vysokov, kudy mimořádný vlak taktéž projížděl.