Výletní loď Arnošt letos vyplula na Labe ve zbrusu novém kabátě. Přes zimu se totiž dočkala rozsáhlé modernizace za zhruba pět milionů korun. Jejím novým provozovatelem se stal Dopravní podnik města Pardubic (DPMP).
Loď Arnošt z Pardubic byla vyrobena v roce 2001 a modernizace se tak dočkala po deseti letech provozu.
„Na dalších minimálně deset let bude provozovatelem lodi DPMP.  Na modernizaci lodi poskytlo finanční prostředky město Pardubice. Samotnou opravu pak musela v šibeničním termínu zvládnout firma Jesko CZ," uvedla tisková mluvčí DPMP Petra Brunová.

Plavby i restaurace

Provoz lodi se řídí letním a zimním jízdním řádem. Letní jízdní řád je platný od 1. května do 30. září, zimní jízdní řád pak platí od 1. října do 31. prosince. Pro uskutečnění plavby je třeba účast patnácti dospělých osob. Soukromé akce mají přednost před plavbou dle jízdního řádu.
Jenže plavba podle jízdního řádu není jedinou aktivitou, na kterou Arnošt láká návštěvníky. V jeho prostorách totiž sídlí také restaurace.
„Specialitou naší restaurace je individuální přístup k zákazníkovi. Stabilní jídelní lístek není veliký, snažíme se totiž připravit každému zákazníkovi speciální menu přímo na míru. Vycházíme vždy z požadavků a přání návštěvníků, menu připravíme k jakékoliv události. Rezervujeme celou loď i pro malou skupinu osob," řekl provozovatel restaurace Jan Tůma.

Na lodi kotvící poblíž pardubické ČEZ Areny je ale možné rovněž uspořádat stylovou svatbu nebo oslavu.
„Pořádáme také školní plavby. Ty jsou vhodné nejen pro děti školního věku, ale také pro předškoláky či tábory. Plavbu je možné ladit i trochu soutěžně. Pro děti připravíme několik otázek souvisejících s plavbou a děti se sledováním řeky Labe a okolí snaží otázky zodpovědět. Ke konci plavby je soutěž vyhodnocena a nejbystřejší pasažér od nás dostane malou pozornost," podotkla tisková mluvčí dopravního podniku. Kromě dětských plaveb se na lodi Arnošt pořádají rovněž plavby pro seniory.
Zajímavostí jsou tzv. pirátské plavby. O co se jedná?

„Naši loď vyzdobíme v pirátském stylu – vlajkami, lany, sudy a dalšími symboly pirátů. Personál, jak jinak než stylově oblečen, se o cestující po všech stránkách postará. Loď poté zakotví v Kuněticích, cestující se rozdělí na skupiny a vydají se do okolí hradu Kunětická hora, kde budou při rozličných soutěžích bojovat o maximální počet zlaťáků," vysvětlil Jan Tůma.
Kompletní jízdní řády, ceník a další informace naleznete na webových stránkách www.lod.cz.