Národní akademické divadlo Ivana Franka z Kyjeva bude v Pardubicích hostovat v úterý 11. října. Tragikomedii o skupině architektů připravujících demolici malebného středověkého městečka v podhradí, na jehož místě má být vystavěno panelové sídliště, režíroval Břetislav Rychlík, kterého znají i pardubičtí diváci.

Inscenace vznikla jako součást Roku Václava Havla na Ukrajině. Iniciátorem a hlavním organizátorem projektu je České centrum v Kyjevě.

„Asanace je tragikomedií kritizující byrokratickou aroganci a ničení přirozeného lidského světa. Sice měla hra svou premiéru už před pětadvaceti lety, je ale stále a snad stále více aktuální," řekla ředitelka Českého centra Lucie Řehoříková.

Další akce jsou přichystány už na dnešní den. Na schodech Východočeského divadla přečtou v 19 hodin Havlovy texty Jana Tichá, Vilém Kubáč a Jaroslav Praisler.

POSLEDNÍ HURÁ

Pro studenty středních škol se pak v multikině CineStar konají dvě projekce snímku Poslední hurá z cyklu České století. Zdarma ho uvidí zhruba tisícovka studentů.

„České století režiséra Roberta Sedláčka a scenáristy Pavla Kosatíka mapuje zásadní události našich dějin z pohledu hlavních aktérů. Samotný film Poslední hurá se vrací k událostem roku 1989. Série projekcí se tak stane příspěvkem České televize k připomenutí 80 let, které uplynou od narození Václava Havla," uvedla mluvčí České televize Alžběta Plívová.

(dub)