Zaměstnanci pardubické rafinérie Paramo se bojí definitivního zavření chemičky. Před nedávnem se totiž zastavilo zpracování ropy, podle vedení podniku se ale jedná pouze o dočasné zastavení provozu.
„Koncem dubna dostali výpovědi dělníci z nejdůležitějších provozů - destilace ropy a hydrogenace. Nad oběma provozy zaměstnanci vyvěsili černou vlajku. Před týdnem bylo definitivně zastaveno zpracování ropy a bude se dál propouštět," napsali zaměstnanci chemičky v e-mailu, který přišel na e-mailovou adresu redakce Pardubického deníku.

Termín není znám

Situace údajně ale není tak dramatická.
„Zpracování ropy bylo zastaveno dočasně, o čemž jsme zaměstnance informovali již na začátku roku. Termín, kdy bude zpracování ropy obnoveno, zatím není znám. Rozhodně ale odmítám, že by šlo o definitivní ukončení provozu," uvedla tisková mluvčí společnosti Paramo Jana Iovlevová.

Podle Iovlevové úplné uzavření podniku nehrozí. Ropa se sice nyní v pardubické chemičce nezpracovává, ale výroba olejů a asfaltářských výrobků běží dál.
„Za pozastavením zpracování ropy byla současná složitá ekonomická situace," dodala Jana Iovlevová.

Pardubický podnik Paramo je členem skupiny Unipetrol. Jeho hlavní činností je zpracování ropy na rafinérské a asfaltářské výrobky a dále i na mazací a procesní oleje. Společnost zaměstnává zhruba šest set lidí.

Dřív státní podnik

V roce 1994 se státní podnik Paramo Pardubice transformoval v akciovou společnost. Více než 70 procent jejích akcií přešlo do správy Fondu národního majetku. Tento balík akcií odkoupil v roce 2000 Unipetrol. Od 4. března 2009 je podíl společnosti Unipetrol v Paramu stoprocentní.

Lukáš Dubský