Pardubicko – Na některých radnicích a školách dnes zavlají tibetské vlajky.

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet je připomínkou 57. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci v roce 1959. Odhaduje se, že v jeho důsledku zemřelo na milion tibetských občanů.
„Od 50. let minulého století se čínská vláda v čele s Komunistickou stranou Číny v oblasti lidských práv neposunula nikterak kupředu. Tibet a Tibeťané jsou stále ožehavým tématem," uvedl ředitel Gymnázia Mozartova v Pardubicích Marek Výborný.

Zazpíváte hymnu 
a můžete být zatčen

Studenti gymnázia budou dnes dopoledne diskutovat o životě v současném Tibetu. „Pokud například v Tibetu vyvěsíte tibetskou vlajku, zazpíváte tibetskou hymnu nebo nenásilně upozorníte na porušování lidských práv, můžete být zatčen, vězněn, mučen, souzen a odsouzen, a to bez práva na obhájce nebo řádný soudní proces. To všechno bez ohledu na to, že se Čína paradoxně zavázala k dodržování Deklarace lidských práv jako jedna z prvních zemí již v roce 1948," popsali pardubičtí gymnazisté, kteří v 10 hodin vyvěsí před budovou školy tibetskou vlajku.

Na Pardubicku zavlaje symbol utiskovaného národa také na radnicích v Bezděkově, Horním Jelení, Cholticích, Kladrubech nad Labem, v Pardubicích, Přelouči, Přelovicích, Sezemicích, Srnojedech, Strašově a Vyšehněvicích.

„Vyvěšení tibetské vlajky je tím nejmenším, co můžeme udělat jako výraz solidarity s lidmi, jejichž práva jsou dlouhodobě potlačována. Je nutné si neustále připomínat, že svobodný život je privilegium, kterého se nedostává všem," uvedl hejtman Martin Netolický, který také sdělil, že kraj obnovil tradici vyvěšování vlajky po několikaleté pauze v roce 2013, když se rozhodnutím radních zavázal k podpoře akce až do roku 2016.

Vlajka dnes zavlaje také na pardubické radnici. „Chceme vzdát hold všem Tibeťanům, kteří se i přes riziko tvrdého trestu ze strany čínských úřadů nebojí postavit systému a kteří dál šíří svou kulturu," uvedl pardubický primátor Martin Charvát.

Čtyři stateční před dvaceti lety

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnější symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v letošním roce by se mělo zapojit 720 obcí, měst a krajů.