Jedna z mnoha zdejších stezek jak pro pěší, cyklisty, tak in-line bruslaře sleduje řeku Labe po levé straně proti směru jejího toku od Rosic až do Brozan a poté až pod samotný hrad Kunětická hora.

Zde  jsou na trase minimálně tři „občerstvovací stanice“ včetně venkovního bufetu s mnoha stolky a lavicemi pod širým nebem a vedle sousedící restaurací se sociálním zařízením přímo pod Kunětickou horou.

Zvládne to každý

Povrch je asfaltový. Kousek od výjezdu z Pardubic je vedle Labe loděnice, u které na řece trénují veslaři a dle příkladů z olympijských her zde mohou trenéři doprovázet své svěřence podél trati na kolech a udílet jim rady. Délka této rovinaté trasy z Rosic nad Labem až pod hrad je zhruba 10,5 kilometru. Na trase je jen krátké převýšení v lese před restaurací pod Kunětickou horou, které však bezpochyby zvládne každý. Tuto poslední část je však již nutné absolvovat po silnici. Jedinou nevýhodou této cyklostezky je to, že je neustále vytížená a neukáznění lidé – bruslaři, chodci i cyklisté – si občas navzájem moc nedávají přednost…

Další smělé plány

V plánu je také propojení tří sousedících měst –  Chrudimi, Pardubic a Hradce Králové – novou cyklostezkou. Trasa z Hradce Králové do Pardubic by byla součástí mezinárodní labské stezky, vedoucí od pramenů Labe v Krkonoších až do Hamburku.

„Projekt už je skoro dokončen, brzy budeme hledat firmu, která by Cyklostezku mechu a perníku vybudovala. Na financování by se patrně měla podílet obě města i oba kraje, bude ovšem nutné získat nějaký dotační titul. Cena celé cyklostezky by po veřejné soutěži mohla být odhadem tak 70 milionů korun,“ pravil náměstek pardubické primátorky Martin Bílek. (fa,dub)