Kdo chodí v Pardubicích pravidelně na oběd do restaurace utratí podle údajů Edenred Restaurant Indexu více jak devět procent za své mzdy. V průměru to činí 3 881 korun.

„V Liberci, Hradci Králové a Pardubicích stouply během prvního čtvrtletí ceny o více než 2,5 koruny. K výraznému poklesu naopak došlo v Olomouci. Ve srovnání s prosincem zde ceny klesly o 5,7 koruny,“ uvádí zpráva společnosti Edenred, která spravuje stravenkové a benefitní karty pro zaměstnance. Průměrná cena oběda v Pardubicích tak je nyní 184,8 korun.

Letiště Pardubice
Dovolená z Pardubic bude dražší: Blíží se konec bezplatného parkování u letiště

Na špičku žebříčku však ceny v Pardubicích nemíří. „Nově jsou v Česku už dvě města, kde se průměrná cena poledního menu přehoupla přes hranici dvou set korun. K Praze, která ji překonala už v prosinci 2022, nyní přibylo i Brno. Jeho obyvatelé za oběd průměrně zaplatí 200,3 koruny,“ stojí ve zprávě.

Podle průzkumu Barometr FOOD chodí během polední pauzy na oběd do restaurace 72 % zaměstnanců, hned čtvrtina dokonce uvádí, že často.

Pardubický zámek dostane moderní návštěvnické centrum.
Komfort pro návštěvníky zámku se zlepší. Vznikne moderní „íčko“

Pravidelné obědvání v restauraci se však podle Edenred Restaurant Indexu poměrně výrazně promítá do domácích rozpočtů. Za 21 obědů v restauraci dnes Češi průměrně zaplatí 3 931 korun. To činí asi 8,5 % průměrné měsíční mzdy. I zde je přitom patrný loňský růst cen. Ještě před rokem si mohli strávníci za stejnou cenu pořídit skoro jeden celý oběd navíc.

Jako alternativu proto zaměstnanci čím dál častěji volí vlastní oběd „z krabičky“.

Mohlo by vás zajímat: Na maraton do Kladrub se chystají světová esa. Diváci uvidí třicet čtyřspřeží

Zdroj: Jaroslav Černý