Štítek s čísly by měl pomáhat policistům, hasičům a záchranářům, aby například lépe našli místo dopravní nehody.
„Funguje to v mnoha velkoměstech, je to osvědčené. Lidé neznají každou ulici ve městě, a také, když se něco stane, reagují ve stresu. Pomůže to také s orientací lidem, kteří nejsou z Pardubic," řekla mluvčí Služeb města Pardubic Světlana Pozníková.

Čísla na přejezdech

Hasiči už podobný systém využívali. Mají například očíslované železniční přejezdy. „Nový systém už operátoři hasičů využívají a jsou schopni určit polohu ohlašované události podle čísla na sloupu veřejného osvětlení," uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Štítek má výrazně zelenou barvu, obsahuje logo Služeb města Pardubic a šestimístné identifikační číslo, které označuje konkrétní sloup, číslo ulice a číslo, které v systému odkáže na přesné GPS souřadnice.
„Při roční přípravě provedli geodeti zápis čísel stožárů do digitálních map a připravenou databázi předali integrovanému záchrannému systému," dodala Světlana  Pozníková.

Ředitel Záchranné zdravotnické služby Pardubického kraje Pavel Svoboda konstatoval, že zdravotníci v Pardubicích místo události nacházejí bez problémů. Větší problém mívají na silnicích mimo města nebo například někde v lesním terénu.
„Řidič kolikrát neví, kde je, a nahlásí, že je někde za Litomyšlí a jel tak pět minut. Data od operátorů mobilních telefonů se liší od skutečného místa nehody od 500 metrů do dvou kilometrů," vysvětlil Pavel Svoboda.