Pardubická radnice připravuje další dopravní napojení krajské nemocnice. Chystá novou silniční propojku, která povede přes bývalý vojenský areál. Zatím většina aut směřuje do nemocnice z centra.

„Šlo by o propojku ulicí Pod Břízkami přes bývalé vojenské cvičiště, most a do Kyjevské ulice. Zkrátili bychom cestu, která vede přes Nemošice, o čtyři kilometry," konstatovala náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Přípravné kroky

Na propojku existuje zadání změny v územním plánu, což je jeden z mnoha přípravných kroků, než se začne stavět. Město se bude ucházet o dotace, budou-li vhodné programy k dispozici.
„Panuje shoda, i když není písemná, že Pardubický kraj by nám s investicí pomohl. Nemocnice je přeci jen krajské zařízení," dodala Helena Dvořáčková.

Lepší napojení nemocnice jednou zajistí jihovýchodní obchvat, jeho stavbu však silničáři v dohledné době neplánují. Město také musí řešit vjezd do nemocnice a napojení nedalekého areálu bývalé Tesly, který je rozvojovou lokalitou.

„O napojení nemocnice a areálu Tesly se hovoří léta, nadjezd u nemocnice je ve špatném stavu, ale pokud nezajistíme alternativní dopravní napojení, není možno s opravou začít," řekl primátorův náměstek Jiří Rozinek (ČSSD).

Nadjezd vznikl v roce 1964. Studie architekta Jana Kováře počítá s jeho opravou a vybudováním mimoúrovňové kruhové křižovatky u vjezdu do Pardubické nemocnice. 
S ní by bylo možné vjet do nemocnice i do areálu bývalé Tesly.
Kvůli zachování dopravní obslužnosti nemocnice se stavba rozdělí na dvě etapy. Zároveň město chce napojit nadjezd s Hlaváčovou ulicí, takzvanou rychlodráhou.

„Vzhledem k finančním možnostem města zvolíme nejúspornější variantu. Tou bude ve směru od nemocnice k centru křižovatka ve tvaru písmene T, která po rampě navede automobily na rychlodráhu," vyjádřila se náměstkyně primátora.