Pardubickému magistrátu se podařilo získat hned dvě zajímavé ceny. Ale radost z nich určitě nemá. Jde totiž o Cenu Zavřeno v oblasti účasti na rozhodování, a to za matení veřejnosti.

„Úřad 17 měsíců lhal o záměru vybudovat vodní plochu u zámku v rámci revitalizace Tyršových sadů. Tento záměr kritizovala veřejnost i odborníci. Na žádosti o informace a na veřejném jednání úřad tvrdil, že se od záměru upustilo. Přesto v projektu zůstal a vodní plocha má vzniknout. Aplikuje metodu něco slíbit, ale nakonec udělat něco jiného," píše se ve zdůvodnění, proč pardubická radnice anticenu v celorepublikové konkurenci nakonec získala.

„Přijde mi to jako těžká podpásovka, zvláště před blížícími se volbami. Samozřejmě mě to mrzí. Pochopil bych, kdybychom tuto cenu dostali za to, že jsme něco udělali, ale tento záměr ještě vůbec nebyl realizován," konstatoval náměstek pardubické primátorky František Brendl ze sdružení Pardubáci.

„Dali jsme veřejný příslib, že v projektu nebude otevřená vodní hladina, aby se nezměnil charakter území. Řekli jsme, že vytvoříme variantní řešení, a to se také stalo," dodal František Brendl.

Ten byl „oceněn" ještě třetím místem v kategorii Svoboda projevu za to, že „úřad hrubě pomlouval občana v tiskové zprávě, kterou odstranil až po pěti měsících. Omluvu uveřejnil až poté, co se občan obrátil na advokáta. Uhradit náklady na právní zastoupení ale nechce".

„Přijde mi absurdní, když po nás Miroslav Šimon, kterému jsme se omluvili, chce ještě proplatit dvě faktury v hodnotě 10 tisíc korun jako náklady za právníka," reagoval František Brendl.