Dvacítka „výčepáků“ z restaurací okresů Pardubice a Chrudim zde měřila své síly nejen v teoretických znalostech, ale zejména v praxi. Ta se skládala ze správného ošetření sklenic až po předvedení nejrůznějších technik čepování. Odborná porota nakonec za vítěze vyhlásila 30letého Petra Tökölyho z pardubické restaurace Tenis klub. Na druhém místě skončil Josef Skala, třetí byl Antonín Pecina, čtvrtý Vojtěch Zikmund a na pátém místě skončila mladá výčepní Lucie Švarcová. Tato pětice nejúspěšnějších postoupila do velkého finále, které se uskuteční příští měsíc v pardubické restauraci Tenis klub. Celkem se ve finále sejde patnáct výčepních ze tří regionálních kol.

Dobré pivo si zaslouží dobrého výčepního a právě taková myšlenka stála u zrodu soutěže Gambrinus Mistr výčepní. „Její snahou je zasloužit se o to, aby se naše nejoblíbenější značka Gambrinus, zvlášť ve východních Čechách, podávala hostům restaurací v té nejlepší kvalitě,“ uvedl Vojtěch Homolka, obchodní sládek z pivovaru Gambrinus, kde se toto oblíbené pivo vaří už od roku 1869.

Sládek pivo vaří, hospodský ho dělá

Sládek pivo vaří, hospodský jej dělá, říká se. Ovšem jak ho „dělá“, záleží na mnoha faktorech. Soutěž chce představit povolání výčepních jako náročné řemeslo, které v sobě ukrývá nejen hluboké teoretické znalosti a praktické dovednosti, ale především kouzlo pivní tradice a specifické české pivní kultury.

Soutěž se uskuteční nejprve na regionální úrovni ve třech kolech, z nichž se v každém utká na dvě desítky soutěžících. Tříčlenná odborná porota pak z každého kola určí pět nejlepších, kteří postoupí a utkají se ve finále. „Každý finalista bude muset projít teoretickou částí formou náročného testu a samozřejmě také praktickou, jež zahrnuje nezbytné úkony od správného ošetření skla po samotné předvedení více technik čepování,“ upřesňuje Vojtěch Homolka.

V každé porotě usedne jako garant obchodní sládek, pod jehož taktovkou bude porota sledovat různá kritéria a ocení účastníky v hodnotové škále od jedné do deseti.

Obchodní sládek také provede celým programem a soutěžícím i hostům předá cenné informace o historii piva, jeho výrobě a jiných zajímavostech z pivního světa.

První regionální kolo pro okresy Hradec Králové a Nymburk se konalo v minulých dnech v královéhradecké restaurace Morava. Druhé regionální kolo pro okresy Pardubice a Chrudim se konalo včera v Pardubicích v polabinské restauraci U Starého slona. Třetí a závěrečné regionální kolo pro okresy Ústí nad Orlicí a Rychnov nad Kněžnou se koná právě dnes ve Sport baru v Ústí nad Orlicí.

Patnáctka nejlepších se pak utká o titul „Gambrinus Mistr výčepní“ v pardubickém Tenis Klubu v Labské ulici ve středu 7. března.