Pardubická nemocnice je dnes od třinácti do šestnácti hodin otevřena pro zájemce, kteří by si chtěli ověřit zdravotní stav, seznámit se s technologickými novinkami či zhlédnout od 21 hodin pod širým nebem oscarový snímek o Alzheimerově chorobě Pořád jsem to já.

„Při této akci chceme lidem připomenout, jak je důležité starat se o své zdraví. Po celý den je pro ně připravena celá řada preventivních vyšetření a poraden," sdělila ředitelka Pardubické nemocnice Ivana Urešová.

MODERNÍ TECHNOLOGIE

Návštěvníci si mohou prohlédnout některá pracoviště za doprovodu odborného komentáře. „Za poslední čtyři roky udělala nemocnice velký krok dopředu. Ty změny jsou viditelné na první pohled pro všechny, kdo sem pravidelně chodí jako pacienti nebo na návštěvu," řekl první náměstek hejtmana pro zdravotnictví Roman Línek.

Těšit se můžete na nové, moderní rentgenové přístroje, seznámíte se i s porodnicí a s novinkami v porodní péči.

Pro návštěvníky je nachystáno bezmála dvacet různých preventivních vyšetření, poraden a soutěží.

„Na základě zájmu veřejnosti v minulých letech jsme jejich spektrum ještě rozšířili. Novinkou jsou třeba urologická vyšetření nebo zjištění hladiny cukru. A nově jsme přidali rovněž zdravotně-sociální poradnu, protože se jedná o neméně důležitou problematiku, v níž lidem často chybí informace," uvedl náměstek generálního ředitele Nemocnice Pardubického kraje pro zdravotní péči Vladimír Ninger.

NÁCVIK RESUSCITACE

Vyzkoušejte si nácvik resuscitace pro laiky, nechte se otestovat na viry včetně HIV nebo si nechte zjistit krevní skupinu mimořádně za sníženou cenu.

Odpoledne se navíc představí sportovní kluby, složky Integrovaného záchranného systému se svou technikou a Městská policie Pardubice s jízdním oddílem. Bude možné opět navštívit vodárenskou věž a pokochat se pohledem na Pardubice.
U této technické památky bude k dispozici expozice historických vozidel členů Veteran klubu Pardubice.

Sedmý Den nemocnice zakončí večerní filmová projekce amerického snímku Pořád jsem to já s Julianne Moore v hlavní roli, za kterou získala Oscara.