Jak vypadají povolební vyjednávání na Pardubicku? V některých městech je komplikovanější, jinde už mají víceméně jasno, kdo se bude příští čtyři roky podílet na jeho vedení.

Pardubická ODS 
v koalici nebude

V krajském městě v sobotu podepsalo dohodu o spolupráci vítězné hnutí ANO s ČSSD. To jsou strany, které získaly v Pardubicích nejvíce hlasů a mají 17 mandátů v devětatřicetičlenném zastupitelstvu. Dohoda má název Koalice za lepší Pardubice. Od včerejška je jasné, že ODS míří opět do opozice. A to i přes velmi dlouhé zdání, že by právě občanští demokraté měli být tím třetím do party.

„Bez postu náměstka primátora nemá pro občanské demokraty význam se ke koalici připojit," konstatoval pardubický lídr ODS Jiří Janků.

„Tak, jak si to v sobotu ČSSD a ANO rozdělily, je jakýkoliv koaliční partner spíše do počtu. Budeme raději dělat dále opoziční práci a uvidíme za čtyři roky," uvedl Jiří Janků.

Podle něj jeho strana nabízela ANO středopravicovou koalici s TOP 09 a lidovci, kde by existoval větší programový průnik a kde by ODS hrála významnější roli. Poukazuje i na dosavadní koalici Sdružení pro Pardubice, ČSSD, sdružení Pardubáci a TOP 09, v níž dva poslední menší subjekty měly slabší slovo, ale stejnou zodpovědnost.

„Přiznám se, že jsem takový postup od ODS nečekal, ale asi je to logický krok. Rozložení sil zřejmě nenaplnilo očekávání ODS. Je to jejich rozhodnutí, které mi nepřísluší komentovat. Jen věřím, že činnost občanských demokratů v opozici bude tvůrčí," reagoval Martin Charvát, pardubický lídr hnutí ANO a pravděpodobný primátor Pardubic.

„O kroku ODS jsem se dozvěděl od Deníku. Je to pro mě novinka. Respektuji jejich rozhodnutí. Je to jejich svaté právo," pravil pardubický lídr ČSSD Vladimír Ninger.

V Dašicích pomůže křišťálová koule

Také v Dašicích je povolební vyjednávání hodně složité. A to především kvůli tomu, že do zastupitelstva se zde dostalo devět subjektů a každý z nich má po dvou či jednom mandátu. „Ještě vůbec nemáme jasno," informoval současný starosta Dašic Petr Zikmund, který kandidoval za vítěznou stranu Starostové a nezávislí.

„Kdy bychom mohli mít jasno? Na to by byla potřeba asi křišťálová koule. Ani post starosty a místostarosty není ještě vyřešen. Jestli víte, jak to udělat, budu rád za jakoukoliv radu," vtipkoval v nelehké situaci Petr Zikmund.
Naopak v Opatovicích nad Labem už to vypadá, že by tento týden mohl být povolební rébus vyřešen.

„Povolební vyjednávání vypadá velmi dobře," prohlásil současný starosta Opatovic nad Labem a lídr vítězné strany Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) Opatovice podle vás Pavel Kohout.

„Jako vítězná strana, která získala sedm mandátů, jsme jednali s SNK Společně k řešení. Ještě nás čekají další dvě jednání s tímto subjektem a s Komunistickou stranou Čech a Moravy," upřesnil pro Deník opatovický starosta.

„Koalice se rýsuje spíše se stranou SNK Společně k řešení a SNK Opatovic a Pohřebačky. Vyjednávání nebylo složité, ale je pravda, že na některých bodech jsme se zasekli. Nakonec se ale vše vyřešilo. Tento týden se chystáme sestavit koaliční smlouvy. Na to, kdo bude starostou a místostarostou, bych rád odpověděl, až se uzavřou koaliční vyjednávání. Dříve ne," pokračoval Pavel Kohout.

Ve Chvaleticích dávají věcem volný průběh. „Včera večer jsme jednali. Zatím jde spíše o oťukávání. Necháme tomu volný průběh a uvidí se. Je možné, že budou spolupracovat všechny strany. Na koalici si tu nehrajeme. Kdo bude starostou a místostarostou, rozhodne ustavující zasedání, které se uskuteční 10. listopadu," vyjádřila se současná starostka Chvaletic Blanka Zaklová, jež kandidovala za SNK Chvaletice pro občany I.

V Sezemicích budou ještě dál jednat

Obdobná situace je i v Sezemicích. „Nějaká povolební jednání se už konala, ale další nás ještě čekají," sdělil starosta Sezemic Martin Staněk ze seskupení Za Sezemice krásnější. „Místostarostou by měl být Vlastimil Plecháček. Ale vše se může změnit," uzavřel Staněk.