Navýšení základního kapitálu společnosti EBA, která provozuje pardubické letiště, odsouhlasily na společném jednání Rady Pardubického kraje a Statutárního města Pardubic.
Radní se kromě částky 12 milionů korun shodli také na společném postupu ohledně výstavby nového terminálu.

Kraj dá třetinu

„Dohodli jsme se zástupci města na tom, že se základní jmění v letošním roce navýší o 12 milionů. Kraj se bude na zvýšení podílet 4,08 miliony korun. Za tyto prostředky bude nakoupena technika umožňující další rozvoj letiště," shrnul jednání hejtman kraje Martin Netolický.

„Město je z pozice většinového akcionáře připraveno uvolnit z rozpočtu 7,92 milionu korun. To znamená 66 procent z celkové částky dvanácti milionů," doplnila primátorka města Štěpánka Fraňková.
Radní projednávali se zástupci představenstva společnosti EBA také Strategický plán společnosti pro roky 2013 až 2022. Diskutovalo se především o výstavbě nového terminálu. Na jeho výstavbu EBA potřebuje 250 milionů korun. „Řešíme spíše, kdy a za jakých podmínek se bude terminál realizovat. Představenstvo dostalo za úkol připravit zadání pro analýzu, která by měla postihnout všechny ekonomické aspekty a přínos výstavby terminálu. Hledáme cestu, jak stavbu financovat, aby byly dopady do rozpočtů kraje i města co nejnižší," vysvětlil hejtman Netolický.

Analýza bude zadána renomované společnosti, která má se zpracováním podobných analýz již určité zkušenosti.
„Jejím úkolem bude vypracovat doporučení k variantám smluvního zabezpečení úvěru, včetně nároků na ručení a vyhodnotit efekty rozvoje regionu díky novému terminálu," vysvětlila primátorka Fraňková.

Zhodnocení rizik

Analýza by měla rovněž vyhodnotit dosažitelnost ekonomických plánů strategického plánu letiště, ale také rizika v případě odložení či nerealizování výstavby nového terminálu či podmínek spoluužívání civilní části letiště Pardubice s Armádou České republiky.
„Měli bychom znát všechna rizika jak spojená s výstavbou, tak i v případě, že bychom terminál nepostavili. Studie by měla být hotova do září. EBA zatím dál pokračuje v projektové dokumentaci na terminál, práce se nezastaví," dodal náměstek primátorky Michal Koláček.