"Po třinácti letech tu stále chodíme s čelovkama ve tři ráno. Už je to diagnóza ale pořád nás to vlastně baví," říká šéf pardubického letního kina Jan Motyčka. Má dobrou náladu. Pozemková komise doporučila zastupitelům města ke schválení smlouvu, která totiž letnímu kinu v Pardubicích může dát, co za dobu svého promítání dosud nikdy nezískalo: jistotu. Letní kino by konečně po letech kočování mohlo zakotvit na břehu Labe. A to až na deset let.

"Došli jsme k dohodě, že pozemková komise města doporučila radě města pronajmout tento prostor na pět let spolku Pardubice - Zelená brána Polabí," říká Jan Motyčka. V případě, že se kino osvědčí, počítá smlouva s prodloužením o dalších pět let. Tedy deset let celkem.

Zatím to neznamená, že má letní kino vyhráno, rada města bude o návrhu hlasovat až 17. září. Příslib jistoty přitom znamená pro pořadatele mnohé. Krátkodobé termíny a každoroční stěhování totiž investice do kvalitnějšího zázemí doposud vylučovala a přípravy prodražovala.

"Dlouhodobý pronájem pozemku na pravém břehu Labe vedle mostu Pavla Wonky by celý tento problém vyřešil. Na louce by mohlo kino každý rok bez problémů vyrůst znovu, bez nutnosti stěhovat se z místa a zavádět elektřinu a realizovat četné přípravné stavební práce. Územní plán předmětné lokality definuje pozemek jako prostor k relaxačním a společenským aktivitám, umožňujíc instalaci pouze dočasných staveb a mobiliáře," argumentuje Leoš Kvapil, předseda spolku Pardubice - Zelená Brána Polabí.

Letní kino v Pardubicích začalo promítat před třinácti lety a promítá dosud. Jako jediné ve střední Evropě tak činí zdarma a dlouhodobě a řadí se tím k unikátům.

"Tohle místo je bezkonkurenčí, lepší než Tyršovy sady i jakékoliv jiné. Když se rozhlédnete kolem a pominemene telekomunikační věž, nevidíte jediný dům, a přitom jsme uprostřed města, na zelené louce, na břehu řeky, u zastávky MHD a nedaleko parkoviště u zimního stadionu. Není lepší místo pro tento projekt – jsem o tom přesvědčen," dodává Jan Motyčka.

Navíc letní kino slibuje i další překvapení. Promítání by nemuselo skončit jen létem. "Program kina končí švédským festivalem. My ale nabídneme městu klidně až půl měsíce podle zájmu dalšího promítání nad rámec letního programu a pokud počasí vydrží, můžeme klidně promítat až do konce října třeba jen o víkendech," dodává Jan Motyčka.