Čtrnáctý ročník soutěžní výstavy pro milovník plastových modelů je minulostí. Výstava letos přilákala značné množství návštěvníků, kteří zhlédli na čtyři sta modelů.

„Sice nám kvůli počasí nedorazilo několik vystavovatelů, ale s počtem návštěvníků jsme spokojeni," sdělil hlavní organizátor soutěžní výstavy Milan Vinš.
Výstava každoročně nabízí ukázky práce modelářů. Letošní ročník například bylo k vidění méně modelů z druhé světové války. Více naopak byla zastoupena současná technika. Kromě obdivování šikovnosti tvůrců mohli návštěvníci na místě nakoupit modelářské příslušenství. Součástí výstavy byly ale i ukázky vikingských zápasů v podání šermířské skupiny Zubři.

Unikátní projekt

K zajímavostem patřil i projekt, který představila skupina pěti pardubických modelářů. Polystyrenová deska obsypaná fotografiemi a rozpracovanými modely tanků.
„Jde o společný projekt velkého diorama, na kterém spolupracuje pět modelářů. Jde o výjev z března 1944 z německé protiofenzivy u Anzia v Itálii," říká jeden z tvůrců David Špaček.
Modeláři se zde snaží vytvořit výjev, který zachytil před lety fotograf. Na rozblácené křižovatce stojí dva tanky Panther, samohybné dělo Ferdinand poškozené minou a další technika, kolem které jdou roztroušení němečtí pěšáci.

„Máme poměrně bohatou fotodokumentaci toho místa z několika směrů a v různém čase, takže můžeme poměrně přesně sestavit zmenšeninu toho výjevu. Kromě fotografií celého se nám podařilo sehnat i snímky, které zabírají některé tanky i v detailu, takže teď je na kolegovi Michalu Kubíkovi, aby se podle nich pokusil co nejvěrněji upravit sériově vyráběný model tanku," vysvětluje David Špaček. Sám má na starosti zpracování figurek pěšáků. Další kolegové – Aleš Klimt, Michal Kubík, Jiří Gryč a Tomáš Brousek, mají na starosti techniku, krajinu.

„Zrovna teď jsme zjistili, že původní plánovaný rozměr základny modelu musíme podstatně zvětšit. Plán je nyní takový, že do příštího ročníku Kit Salonu by mělo být celé diorama hotové a připravené pro návštěvníky," slibuje David Špaček.