V našem kraji je vůbec nejmenší kriminalita v Česku. A to nejen v absolutních počtech, kvůli jeho malé velikosti, ale i po přepočtu právě na počet obyvatel. Vyplývá to z projektu Mapy kriminality, které představilo policejní prezidium.

Kdokoli si může v mapách vyhledat počty různých druhů zločinů a přestupků v jednotlivých obcích i částech obcí, a to i v různých časových obdobích. Lidé se z mapy dozví například i to, kdy byl čin nahlášen a zda byl odhalen pachatel. Mohou si také vybrat, které konkrétní zločiny chtějí na mapě zobrazit. Mapa ale neukáže s ohledem na oběti zločinů přesné místo, kde se trestný čin stal.

Ještě podrobnější mapy, které nejsou přístupné všem, mají sloužit obcím a policii, například pro plánování činnosti strážníků či prevence. Tuto možnost již využívá šest měst, zatím ale žádné z Pardubického kraje.

Ilustrační foto.
Předčasný Silvestr. Hospody ve čtvrtek otevřou naposledy

„Hlavním cílem map je dále snižovat již tak rekordně nízkou kriminalitu, zvyšovat její objasněnost, plánovat policejní hlídky a preventivní opatření do těch skutečně nejrizikovějších míst, snižovat administrativu, a naopak zvýšit pobyt policistů v ulicích“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

K dispozici jsou údaje o široké škále činů od vražd přes krádeže až po dopravní nehody a přestupky. Zájemce si může zobrazit třeba informace o celé skupině zločinů, například o krádežích, třeba konkrétně aut.

Při kliknutí na konkrétní obec mapa ukáže také údaje za části obcí. Vzhledem k ochraně osobních údajů a ochraně obětí zločinů se ale na mapě nezobrazí konkrétní místo činu. V detailním zobrazení za obce se následně lidé dozvědí datum a čas oznámení zločinu či přestupku a to, zda byl objasněn.