Logo pardubické firmy ERA se brzy objeví při vojenských operacích NATO po celém světě. Její světově unikátní pasivní sledovací systém Věra-NG, následovník proslulé Tamary, byl totiž právě zařazen do seznamu povoleného vybavení Armády České republiky.

„Výběr systému Věra-NG do našeho katalogu je vyjádřením uznání jeho schopností a spolehlivosti. Potvrzuje to naše zkušenosti s touto součástí našeho vybavení pro sledování leteckého provozu,“ řekl Petr Milčický, velitel armádní sekce pasivních systémů a elektronického boje.

„Rozhodnutí zařadit naše zařízení na seznam armády je dokladem důvěry v naše systémy pasivního sledování,“ kvitoval to Vladislav Hofman, výkonný ředitel ERA.

Pasivní sledovací systém Věra je nejznámějším produktem firmy ERA, která se specializuje na výrobu sledovacích technologií pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti.

Věra-NG dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara, jehož výroba skončila zhruba v roce 1991.

„Hlavní předností Věry-NG proti předchozí generaci je vysoká mobilita, která je dána podstatným snížením hmotnosti a velikosti anténních jednotek, dálkové ovládání směru průzkumu a nasazení digitálních technologií v přijímačích,“ uvedl výrobní ředitel ERA Libor Slezák.

Firma má zákazníky v Severní a Jižní Americe, Evropě, na Středním východě, v Africe a Asii. Většinu obchodu představují civilní zakázky. Věra-NG vznikla v roce 2009, už předchozí typ Věra S/M měl dosah až 500 kilometrů. Exportní verze Věra E byla vyvezena do USA, Pákistánu, Estonska a také do Malajsie.