„Její účastníci se zde věnují otázce konstrukce vzájemného vědění a vzdělanostním strukturám 19. a 20. století," konstatovala mluvčí univerzity Valerie Wágnerová.

„Jako tradičně se na ní sjela řada odborníků jak z České republiky, tak z Francie a ze Slovenska. Tato setkání mají již zhruba dvacetiletou tradici a konají se jednou za dva roky," prohlásila profesorka Milena Lenderová, která nedávno obdržela za svoji vědeckou činnost v oblasti historie a gender studií Stříbrnou pamětní medaili Senátu Parlamentu České republiky. Tu získala při příležitosti svátku české státnosti, tedy 28. září.

„Konference se odehrává ve francouzštině. Je rozdělena do jednotlivých sekcí, v nichž příspěvky přítomné seznamují s problematikou jednoho z aspektů kulturní výměny mezi Francií a střední Evropou v období 19. a 20. století. Dotýkají se přitom například dějin českého a polského vzdělávání ve Francii, výkladu francouzské revoluce v českém dějepise, ruských a sovětských dějin na francouzských univerzitách, překladů z francouzštiny, východoevropských laureátů a dalších témat," upřesnila pro Deník Valerie Wágnerová.

„Jedná se o setkání, které se odehrává střídavě ve Francii, na Slovensku a v Česku. Letos připadla organizace na náš Ústav historických věd ," řekla Milena Lenderová.