Nová společnost bude spravovat destinaci Východní Čechy, což je značka, pod kterou se Pardubický kraj dlouhodobě propaguje. Jedním ze zakládajících členů by mělo být i stejnojmenné sdružení měst a obcí, založené pro podporu cestovního ruchu vroce 1997. „Jednali jsme předběžně o možné spolupráci sKrálovéhradeckým krajem, prozatím se zřejmě omezí na konkrétní projekty, například na společné turistické produkty. Vprvní fázi budeme proto oslovovat subjekty zPardubického kraje, ale nebráníme se spolupráci se sousedními regiony“ doplnil Macela.

Nová organizace bude mít na starosti vydávání propagačních materiálů, veletrhy, tvorbu turistických produktů, správu turistického webu www.vychodni-cechy.info a řadu dalších aktivit. Nejbližšími rozvojovými cíly je například vybudování elektronického rezervačního systému nebo mediální databanky.

Právní formou organizace bude nejspíše sdružení právnických osob, konečné rozhodnutí závisí na upřesnění programů Evropské unie, tak, aby nedošlo ke komplikacím při případném čerpání dotací.

Spolu sjejím vznikem (předpoklad k1. lednu 2008) bude na úrovni kraje zrušeno samostatné oddělení pro cestovní ruch. Na úrovni krajské samosprávy zůstanou pouze záležitosti koncepčního charakteru a grantová řízení, i při nich by však nová organizace měla působit jako odborný poradce.