„Vězni z pardubické věznice vyrobí pro potřeby ODM 2018 přibližně 200 kusů klokanů. Počet je maximální možný, který jim dovolují jejich kapacity,“ uvedl předseda organizačního výboru ODM 2018 a radní Pardubického kraje René Živný.

Maskoty pardubičtí vězni vyrábějí během pracovních terapií. „Za tuto činnost odsouzení nedostávají odměnu, ale jde o pracovní terapii v rámci stanoveného programu zacházení, kdy tyto výrobky vznikají na terapeutickém centru věznice,“ vysvětlila pro Pardubický deník tisková mluvčí Věznice Pardubice Dana Šolcová.

Přibližně 200 kusů klokanů šije pod dohledem odborného zaměstnance deset vězňů. „Práce na výrobě si vyžaduje preciznost a manuální zručnost. Jedná se o ucelený proces výroby, tedy od nastříhání látky až po finální výrobek, který je doplněn drobnou kresbou očí,“ popsala Šolcová.

Ušitý klokan vychází z podoby olympijského maskota, na jehož návrhu se podíleli žáci ze Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí.

„Část klokanů bude zhotovena ze zbytků látek, takže někteří malí maskoti budou unikátní. Zbývající část bude vyrobena ze světlé flanelové látky, kterou pro potřeby této zakázky dodal věznici Pardubický kraj,“ popsal krajský radní René Živný s tím, že vzhledem k omezenému počtu zatím neuvažují o prodeji pro veřejnost. „Maskot bude v rámci pořadatelství ODM 2018 sloužit jako dárek,“ dodal Živný.

Proč klokan?
Když se rozhodovalo o tom, kdo bude v roce 2018 ODM pořádat, narodilo se tou dobou v zámeckém parku v Letohradu mládě klokana rudokrkého. Malá klokanice je navíc albínka, na rozdíl od ostatních klokanů je tedy celá bílá. Její odlišnost zaujala i organizátory ODM, proto ji zvolili jako svého maskota. Na pojmenování bílé klokaní samičky se podílel režisér a herec Jiří Mádl, který ji pokřtil a pojmenoval Bibi Olympia. Stejné jméno nese i maskot ODM 2018.

(las)