„Právě pořízení pasů pro naše děti jsem nedávno řešili,“ sdělil ředitel Dětského domova v Holicích Milan Hloušek. „Od Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů, spolupracující s Výborem dobré vůle Nadací Olgy Havlové, jsme získali pro děti zájezd do Chorvatska. Unie jej plně hradila z neinvestiční dotace od ministerstva financí a naším úkolem bylo zařídit dětem pas. Po složitém shánění adres rodičů a neustálém upomínání se nám to podařilo,“ dodal Hloušek s tím, že za nesolventní rodiče musel domov zaplatit pořizovací poplatek. Úspěšnost ale nebyla stoprocentní. Do chorvatské Vodice tedy odjelo patnáct dětí. Jedna dívka si musela výlet odpustit.

„Děti jsme vybírali podle věku a chování. I přes všechny peripetie se výlet vydařil a děti z něj měly radost, což je naší snahou,“ zhodnotil Milan Hloušek. Jeho slova potvrzuje i Veronika D.: „Jsem moc spokojená. Krásné zážitky jsem si přivezla hlavně z návštěvy Krkského národního parku.“

Podobné zájezdy daruje unie holickému dětskému domovu zhruba jednou za pět let. Každý rok však děti mohou absolvovat týdenní rekreace. „Organizačně jsou pro nás snazší a finančně méně náročné než zahraniční výlety,“ zakončil Hloušek.