Nové kufry za sebou můžete pohodlně vozit na kolečkách, kufr bez nich už dnes prostě nekoupíte. A to je dobře.

Když kufr držíte za výsuvné madlo, které je rovněž součástí většiny nových kufrů, téměř celá váha zavazadla se přesunuje na podvozek. Navíc je manipulace s takovým kufrem velmi snadná.

V dnešní době je na trhu nepřeberné množství zavazadel, takže si každý může vybrat cestovní kufr podle svých potřeb i vkusu. Měli byste vzít v úvahu, jak často a do jakých míst cestujete. Vyplatí se vám investovat do kufru vhodného k přepravě letadlem, když vaše rodina jezdí jednou za tři roky autobusem do Chorvatska?

„Cestovní kufry můžeme rozdělit do dvou skupin podle materiálu,“ říká Tomáš Bozděch, zástupce výrobce zavazadel pro rekreaci a volný čas.

„První skupinu tvoří takzvané softy, tedy textilní kufry. Jejich výhodou je lehkost a příznivá cena. Nejsou však tak odolné. Do druhé skupiny patří plastové kufry, vhodné zejména pro ty, kdo cestují často letadlem. Snesou totiž hrubší zacházení.“ dodává.

Kufr pro NASA

I mezi plastovými kufry existují rozdíly. Záleží na druhu plastu, který byl při výrobě použit. Cenově nejvýhodnější jsou plastové kufry takzvaného ABS typu. Jejich výhodou je také poměrně nízká hmotnost. Jedny z nejkvalitnějších kufrů se vyrábí z tvrdého plastu polypropylenu. Jejich nevýhodou je ovšem vyšší hmotnost.

„Poslední novinkou na trhu jsou kufry vyrobené z polykarbonátů. Tyto materiály byly využívány také při kosmických projektech NASA,“ říká Tomáš Bozděch. Polykarbonátové kufry mají výborné vlastnosti. Jsou lehké, tenkostěnné a odolné. I zde platí, že za kvalitu si člověk musí připlatit.

Zamyslete se nad tím, jak velký kufr vlastně potřebujete. „Obecně platí, že ženy potřebují větší kufry než muži,“ podotýká pan Bozděch. Pokud však cestují samy, měly by zvážit, zda dokáží manipulovat s gigantickým kufrem. Kolečka to sice uvezou, ale myslete na cestování městskou hromadnou dopravou. Počítejte také s hmotnostními limity při přepravě letadlem.

Na výběr máte ze široké škály velikostí, firmy nabízí zavazadla od kosmetických kufříků po lodní kufry. Pečlivě si tedy rozmyslete, k jakému účelu kufr kupujete. Na dovolenou s partnerem? Na služební cesty? Uzpůsobte tomu velikost svého zavazadla.

Několik rad, které vám ušetří starosti na cestách: Na kufr umístěte štítek s čitelnou adresou vašeho budoucího ubytování. Pokud se kufr po cestě ztratí, poputuje za vámi. Při delší cestě vlakem či autobusem můžete svá zavazadla svázat k sobě lehkým řetízkem na kolo nebo je přivázat k pevné konstrukci.

Při koupi zavazadla dávejte pozor na dostatečné zabezpečení. Většina kufrů je chráněna kódem nebo má zámek na klíč, ideální je ovšem kombinace těchto dvou prvků. Rovněž si můžete jezdce zipů zamknout k sobě, a tím zabránit otevření kufru. Pokud často cestujete do USA, oceníte takzvaný TSA zámek, který mohou celníci sami otevřít bez poškození zavazadla, když se jim nezdá jeho obsah. Uložte si na bezpečné místo kód svého kufru.

Kvalita zavazadel

Co se týká kvality, spolehněte se raději na renomované výrobce kufrů. Na cestách budete mít jistotu, že se vám kufr nerozpadne. Kvalitu kufru poznáte, když odklopíte víko a sáhnete dovnitř. Měli byste nahmatat plastovou konstrukci, která vyztuží váš kufr a zabrání jeho deformaci.

Ani v dešti byste se neměli obávat znehodnocení svého zavazadla či jeho obsahu, pokud si ovšem zakoupíte kvalitní kufr. „Renomovaná značka nepromokne,“ říká Tomáš Bozděch.

Jakou barvu

Jdete si vybrat kufr vybavený přesně podle vašich představ. Záleží na vás, jaké členění kufru vám vyhovuje. Výrobci nabízí speciálně uzpůsobené kufry na služební cesty s přihrádkami na notebook, telefon či spisy. Nejen ženy jistě ocení takzvaný suiter, jehož obsahem jsou obaly na šaty, přihrádky na košile či na obuv.

Designéři mysleli i na děti. Rozmazlete své děti kufříky v pestrých barvách. Jsou lehké a rozměry přizpůsobené jejich malým majitelům.

Barvy nejsou jen pro děti. I vy máte možnost pořídit si originální barevný kufr.

„Lidé jsou pořád konzervativní. Na veletrzích se jim líbí barevné kufry, ale pořídí si černé,“ hovoří o své zkušenosti se zákazníky pan Bozděch.
Barevný kufr může být nejen krásný doplněk, ale pomůže vám i s jeho snadnější identifikací, předejdete tak záměně.

Rada na závěr: Cennosti, jako jsou peníze, šperky, fotoaparát nebo doklady mějte vždy u sebe v příručním zavazadle. Nikdy je nenechávejte v „tajných“ kapsách kufrů. Odcizí-li vám někdo celý kufr, přijdete o všechny cenné věci najednou.