Celodenní show v areálu Perníkové chaloupky se uskutečnila i tento rok pod Kunětickou horou u Pardubic Jeníčky a Mařenky z celé České republiky i zahraničí. Jaho letošní tváří se tentokrát stal farmář Honza Pokorný z nedalekého ranče.

„Na setkání Jeníčků a Mařenek chodím již od samého začátku téhle tradice. Jsme také vlastně sousedé a teď jsem dostal i příležitost stát se letošním maskotem tohoto setkání, což jsem samozřejmě rád přijal," uvedl Honza Pokorný.  S jeho patronací je také spojené vydaní nové výroční turistické známky s jeho portrétem. „Už mi kvůli ní psalo dost zájemců, samotného mě překvapilo, kolik lidí tyhle věcičky vlastně sbírá," komentoval to pobaveně Honza Pokorný, který také prozradil pár historek ze zákulisí natáčení TV reality show „Farmář hledá ženu".

Nachystaný program připomněl řadu osobností – nositelů jmen Jan a Marie. Například poutavé vyprávění Jana Řeháčka o Janovi z Pernštejna, veselé kreslení Jana Honzy Lušovského, turnaj pro dospělé o cenu Jana Bechera, pohádky o Honzovi v podání divadla Ahoj z Chrudimi, tradiční jarmark a zábavu pro lid chudý i bohatý, od pacholků až po staré báby…

98 jmenovců

Novinkou Setkání Jeníčků a Mařenek u Perníkové chaloupky bylo také „Honzovo medové království", kde se návštěvníci mohli seznámit se způsobem, jakým údajně hloupý Honza mohl ležet na peci, protože byl vlastně chytrý a nechal za sebe pracovat včely. V jeho Medáriu se bylo možné zúčastnit se vytáčení a prodeje čerstvého medu.

Letošního sčítání Jeníčků a Mařenek se letos zúčastnilo celkem celkem devadesát osm nositelů tohoto jména. „Nejmladší byl teprve dvouměsíční Jeníček. Nejdál k nám zase vážili cestu návštěvníci z Českého Těšína a Starého Hrozénkova," sdělila moderátorka tradičního setkání Marie Schillerová.